Wednesday, August 19, 2009

Kerjaya baruku - seorang peladang stoberi

Ramai yang tanya..
aku buat apa ke Bandung..
hem..
sebenarnya..aku malas le nak ckp....tapi dah orang duk tanya selalu..
meh aku cerita sikit kisah aku.
haaa..ni dia..

'kisah ku di Bandung..live dari ladang stoberi'.

Aku dah lama fikir..dan dah habis fikir...
aku bosan dengan kerja aku. Memang aku tak minat dgn kerjaya aku. Nak pegi kerja..aku rasa terpaksa. Bila celik mata je kan..aku rasa ada org nak cekik aku, pegang penyapu hambat aku suh pi keje.

Bukan sebab aku tak suka bos aku...bukan keje aku tak bagus. Bos aku baik, keje aku pun bagus walau pun aku keje biasa je.
Kalau org tau aku keje mana..sure ckp..wah hebatnya..(nama tempat keje nilah yg hebat)..aku tak hebat mana..aku ni kuli je pon. kuli kecik.

Banyak benda jugak aku belajar dr tempat keje ni..
dan sambil keje kat sinilah aku sambung buat master in engineering jugak. Gigih mak..
.bukan lah minat aku, tapi tah le, maybe jalannya dah dilorongkan macam tu..so aku just follow the flow lah kata orang puteh nya.Kalau diikutkan, mmg aku kena bersyukur dgn apa yang aku ada. Tapi jauh di sudut hati,
aku lebih suka jadi tukang masak . eh..aku masak takdelah gah mana. aku pernah berazam nak belajar part time
amik kulinari course ke..perhotelan ke..belaljar masak kat cooking academy ke.
Selain tu, aku pernah terfikir nak jadik peladang. Bela kambing ke, lembu ke..ternak arnab ke (eh...arnab tak sangguplah...mcm kucing..aww)...benda lainlah..ternak ayam ke kan. If not maybe tanam cili, pisang,mangga, betik, sayur-sayuran....
dan di situlah bermula...last2 aku amik keputusan..buat ladang stoberi. Bukan di Cameron H
ighland. Tapi di Bandung. why Bandung?..sebab nya adalah..tak payah lah aku citer.
aku buat ladang ni sorok-sorok. Takut opis mate aku tau. Aku bukan malu, tapi tak nak le kecoh-kecoh. Nanti kalau dah cerita-cerita, org ckp aku poyo pulak. kang ramai yg bangkang dan ckp napa tak tanam cempedak ke? tanam petai ke,,,haaa...pastuh karang sure ckp...ada master engineering tapi kerja kebun ke??..aku tadek lah kisah dgn benda tu semua..Ramai je peladang berjaya yg punya ijazah. Tapi aku nak ladang aku gah...menjadik. aku nak ladang aku dah ada hasil, boleh jual, then aku nak quit keje dan concentrate dgn ladang stoberi aku. Dalam diam2 ..aku ulang alik ke Bandung. Buka ladang. Aku ada rakan kongsi di sana. Kami ada 8 orang pekerja ladang. Kat Bandung ni mudah je nak dpt pekerja...mereka pun rajin...
Dan..
akhirnya..aku berenti keje dah. bermula episod baru dlm hidup aku.
dengan berat hati..eh takde lah berat..aku happy dgn kehidupan aku sekarang.

seorang peladang stoberi. Aku rasa hidup aku nyaman di sini.
Kotlah ada yg ckp..nak berhijrah kenapa ke Bandung? bukan paris ke..London ke...
haaa....ni bukan drama oke...cerita org kaya yg boleh je berhijrah ke London bagai.Ala..aku berhijrah ke Indon pun..ada DON..DON jugak kan...jadik le..ke ke ke..
Bagi aku Bandung ni bestlah...kota ke 2 terbesar di Indonesia selepas Jakarta. Dengan Jaka
rta pun takdelah jauh mana.. bosan2..naik Argo Gede 3 jam dah sampai Jakarta. Tapi sana kota macet..baik aku duk Bandung...sesekali je pi Jakarta. Uruskan beberapa perkara berkait bisnes stoberi aku. Maklumlah now kami dah jadi pembekal ke beberapa gedung besar di sana. Bukan setakat fresh stoberi. tapi hasil dr stoberi seperti jem..agar-agar, jus dll.


Nilah kehidupan aku sekarang. Dengan ladang stoiberi aku. menghijau.....sejuk je mata aku. Tak payah le now ni nak punch card ke hapa kan...sukatik aku nak masuk keje pukul berapa. Pak Hartono sure dah ada kat kebun sejak pagi. Dai ni bagus. Ibu Sulis isteri Pak Hartono pun baik. Pak hartono dgn Ibu Sulis ni mcm org kanan aku lah kat sini. Rakan kongsi aku duk Jakarta. Seminggu atau 2 minggu sekali dia turun bandung.Mereka berdua keje dgn aku dah hampir 2 tahun lah. Ibu Sulis pandai masak so dia keje di cafe aku.Dia bantu aku kat cafe dari segi pengurusan dan juga menu cafe. Oh ya.,..selain ladang, aku ada cafe. Kat sinilah kami jual jus dan segala makanan berunsur stoberi. Oh..ada jugaklah ayam penyet dan gurame bakar, menu popular di Indonesia kan. Dannn..yg bestnyaaa Ibu Sulis punya Bakso mmg sedap meletops u olssss....besttt!!! Salah satu tarikan di ladang aku, pengunjung yg datang sini, boleh petik sendiri stoberi, kami timbang. Harga 100 gram ialah 7000 rupiah. Murah le kanss..

Ni salah satu ladang aku. Aku ada 20 ladang mcm ni...i mean 20 kebun lah...ni kebun no 7..buahnya sedang ranum...korang kalau mai sini, haaa...aku bagi petik..mai le..pastu aku jamu korang dgn jus stoberi yang lazat.


Salah satu tugas aku ialah memeriksa buah-buah tu..haaa..kot lah ada yg dimakan ulat ke..so aku dlm sehari mesti round kebun aku...walau aku ada 8 org pekerja ladang, idak le bermakna aku boleh membuta buat selonggok taik mata je kat rumah or goyang kaki di kantor. Kat kantor ada sorang pembantu merangkap kerani. Aku lebih suka jalan2 kat kebun.Belek-belek stoberi..berckp dgn stoberi aku. Pekerja aku pun baik-baik. Orang jawa kata 'temen' gitu or tekun lah..kerja ikhlas. Sebab tu aku dulu sesekali je dtg sini pun kebun ni ok je...


semalam aku petik buah ni hah..ada org nak ...keluarga konglomerat dari Jakarta yg dtg berwisata ke kota bandung.. dia suruh hantar ke hotel penginapannya..maklumlah..busy ye dak...hehhee..

susun..susun....

aku pack elok-elok..dia nak 20 pek...okeh..siapp!! katanya nak buat sampel apa tah...haa..ada can le buat bisnes dgn mereka..

Ni aku kat kebun. haaa..best tak....no more keje 8-5 lorrr..best!


Ni salah seorang pekerja..Kiki namanya...dia ni yg tolong kat cafe dan ladang. If ada pengunjung yg dtg nak petik/makan kat sini, dia jadik usher. ye lah...make sure derang petik dan timbang. Kotlah mereka petik sambil makan masuk molots..vengkraps le mak kan....gondol le sumer pokok aku...so dia make sure, ko petik, masuk bakul...dah habis petik timbang...lepas tuh nak makan..haaa..makan le...sambil tuh, boleh le basahkan tekak dgn jus stoberi yg lazatss!! aku tak tipu tau...mmg sedap gila jus tu..



usaha aku dlm 2 tahun ni menampakkan hasil..now aku dah buat keputusan utk duduk sini lama..ala..air asia kan adaaaa.....bosan2 aku balik le johor or mai ke KL..apa susahhh...

gemuk-gemuk gak buah stoberi aku ni...aku bahagikan ikut gred..

seronok je aku rasa life aku kat sini....
sapa kata bandung tak best....best ok..less jemmm..walau pun jamm lah jugak...bosan2 aku ke 'paris van java'..sana banyak cafe dan shopping place..nak soping byk choice...banyak factory outlet...kalau tak..pi je pasar baru. ala..keje aku now ni..boleh je pakai apa2 ikut suka...takyah le nak bergaya sgt pun...takyah dah pakai office attire bagai tu...cuma jgn berkemban je sudah cik kiah oi..
'nyumm...korang terliur tak?..kalau ko nak..mai le..petik senirik kat ladang aku ni..aku bagi diskaun tau..
Kalau bosan nak jalan jauh sikit, boleh je Jogjakarta..pi Borobudur..menelusuri Malioboro. Atau bisa saja ke Medan..pi Lake Toba ke..atau ke Brastagi...sana pun sejuk..mcm Cameron Highland...Kalau tak pun..boleh je Pi Bali ke...kan. Atau bisa saja ke Surabaya, bandar ke 3 terbesar di Indonesia. Indonesia ni byk tempat menarik.


haaa...ni lah dia product sampingan dr stoberi..
ada jem, dodol, agar-agar, jus....pendek kata mcm2 aku cuba hasilkan..malam2 aku duk terperuk kat dapur cafe..cuba resepi lah...masak stoberi buat jem lah.....best je aku rasa....
pernah aku duk terkedik-kedik kat dapur, kiki ingat ada pencurik..dia jerit2.Maling!! Maling!!!!.habis terpelanting satu mangkuk stoberi yg aku dah penyek-penyekkan utk eksperimen jem campuran. Saboo je kan..


jus ni sedap tauuu..

dodol.

ni best seller cafe stoberi aku...cafe ni kat depan kebun..so pengunjung mesti nak rasa jus ni...satu cawan ni 12,000 rupiah je..pekat, sedap..melekat....aku sehari sekurang2nya minum satu baldi...opss...2 cawan..pagi dan petang...aku minum free le..hahahahahha. SEDAP GILA ok...

u ols..sapa nak produk ni..dodol stoberi..bleh contact aku....kan raya dah dekat (ha-ha...sempat aku duk iklan bisnes aku kan...kakakakka...ala..korang pun sokong lah bisnes aku ye...)

ni agar2 stoberi..bleh buat gift..sobinier...kan..

haaa..selain tuu..aku ada menu spesial..nasik goreng stoberi....from time to me,aku trey improve rasanya....dan baut mcm2 versi...now aku tgh duk research utk buat sambal yg dicampur stoberi..ala2 sambal belacan la...tapi rasa stoberi..product lain yg dah ada ialah coklat stoberi, gula-gula, aiskrim, jelly...mcm2 ada kat cafe aku ni..cafe aku ni ada internet wifi tau..so bosan2 aku blogging..dan berjalan2 ke blog korang la...

selain tuuu..banyak gak lah sobiner yg aku jual, beg, kasut, selipar, bantal, anak patung..temanya stoberi lah..

Inilah aku sekarang..pengusaha ladang stoberi. haa..nilah cafe aku..

aku rasa best duk sini, udara nyaman..sejuk.....dekat pula dgn ladang sayur dan bunga. Aku tgh rancang buka ladang bunga ni...doakan aku berjaya. Tanah tgh bersihkan...
sayur pulak..tahun depan...dah ada beberapa tapak..aku nak start dgn kobis, brokoli, terung besar tuh...apa..oramputeh ckp..eggplant ye? Now ni aku dah ada dah sebenarnya kebun secara kecil-kecilan. Tanam cili, sayur-sayur. nak makan petik je senirik. tak yah dah aku pi giant ke, tesco ke..or ke matahari utk beli sayur.
haaa..aku baru je beli suzuki vitara..baru..hehhehe..utk aku jln2 le....ke bandar. mmg le rumah aku aku tak jauh dr ladang..tapi aku rajin gak ke Kota...family aku dtg pun senang nak bawak jln2.malas drive..aku suruh je pak hartono drive...hehhehe....kebun bunga

ni dekat rumah..

ni kebun bunga kecil-kecilan aku..


hahhahahaaa...sekian cerita merepek aku..
kekekkeke..jgn baling mak dgn selipar ye....
hahahhaha..mak tgh duk berangan ni..
berangan tuh free ye tak...
ke ke ke..

gambar2 diambil ketika kunjungan ke ladang stoberi di Bandung baru-baru ini.

37 comments:

makcik rokiah said...

cet..!! tertipu kiah..

frida said...

laaa...dah balik dah ke?
baru nak kirim jem dengan dodol stroberi...

CAHAYA said...

wah, dalam cerita kali ni. ;) kerja pun satu ibadah catz. Dan kerja catz lah paling best! ;)

teringin nak mamam stoberi la. :)

Linda Abdullah said...

Hoi baru berangan nak gi ladang Catz tu mana le tau dapat diskaun lebih untuk beli strawberry dalam 2lori.. boleh jadi crazy jap nengok buah tuuu..Ahahahaaa berangan bagus untuk kesihatan..

Kan best kalau buah starwberry tu boleh cakap, boleh gak jadi member baik bawa pergi jalan-jalan kan,kan,kan..kakakaa

cikgu zainab said...

Catz,
Biar betul! Mama confuse ni...

N.M.Ibrahim said...

Ya ampun Catz...ingatkan bebetoi...punyalah nak ucapan tahniah tadi..sebab akak pun teringin jugak nak kerja mcm tu...jadi sendiri boss,sendiri kuli

ramadhan said...

bestnye dia asyik berjln je non stop. wanna marry u la ahahahaha

hantumakan said...

salam,

Ya Allah, mak tertipu, tertipu..

baru nak kirim agar2 stoberi, suma pon nampak enak to

kucingorengemok said...

ko kan! aku tak kisah la kalau cite ni cite betul ke tidak (betul pun best, kot aku sesat ke bandung dah ada kaki!), tapi sepanjang aku baca asik terpikir: apa cite mangkuk budak ni? nak soh aku simpan hingga ke anak cucu ke? hahahhaha... gonjolzzzzz!

Faizal@poyan said...

salam catz..
terima kasih kerana berkunjung ke blog saya ni kunjugan balas saya..emmm sy dah add link awk

anne said...

cis...mcm percaya tak percaya je baca. tapi terpikir gak, kalau kerja kat ladang sendiri...pakai handbag gak ke? hehehe

anyway, tak salah berangan. mana tau satu hari impian jadi realiti catz.

SiMpleSmArtErMe said...

Awal2 lagi simple x percaya..

HAHAHAHH

Mas said...

nice dream sis... :)

ayeen said...

aduh tak betol ker? Baru nak pegi Bandung... :)

kikin_78 said...

lerrrrrrrr memati hengat sunggoh laaa beneran ini citer...chettt gue tertipu jugak neh...aduiai...kalo btol mmg syiioooookk..verangan tak kena saman maaaa...silakan verangan lagik cik catz oiiii

Kal El said...

JAHATnye!!!!!

Baru ingat nak beli jus yang amat sedap itu... uwaaaaaa kempunan!!!

ila de cute said...

hahhaha....

hi catz, i ni silent reader you je...sellau baca blog u...tp ari ni nak komen sgt...i dah kagum giler td, siap bgtau my hubby kagum nya i kat u...sekali baca sampai bawah...aaaa rasa nak gelak guling2...

btw cat, i pun mcm u selalu rasa kalau boleh nak kerja sendiri, nak baking je....

take care and semoga u achieve your goal...

CATZ said...

makcik rokiah,
hahahaha..tertipu cik kiah..
ka ka ka....
hiks....

CATZ said...

frida,
balik dah...
saya pergi tak lama..
:)

CATZ said...

Cahaya,
hahaha..keje aku best?
ke ke ke..idok le best mana...
tu yg berangan tanam stoberi..
hehhehe..
yer..kerja satu ibadat juga..
bestnya kalau apa yg aku angan-angankan tu betul..kuikuikui

CATZ said...

Linda Abdullah,
hahahaha..kalau betui2..aku bagi 3 lori stoberi..kehkehkeh..
hari2 bleh lepak ladang catz..
ehhehe.,.
err..kalau stoberi tuh bleh berckp...ngeriiiii...
hihihi..

CATZ said...

mama,
kita berangan je la..err..bestnya kalau betul-betul jadik..
huhuhu

CATZ said...

N.M Ibrahim,
hahhaha..best kan kalau betul.keje cam tuh tak yah pakai lawa2 nak pi koje..tak yah punch card..
bleh baring2 kat ladang...syok nyaaa

CATZ said...

Ramadhan,
mana ada non stop..
stop dah niii..

CATZ said...

hantu makan..
hehhehe...sorriii,,,,terberangan kejap..hahaha,,,
tulah..agar2 stoberi tuh nampak sedap.
tapi tah..tak rasa nak beli pon..
hiks..

CATZ said...

kog,
aku mmg gonjolzzz...
hahhahahaha

CATZ said...

faizal,
thanks sudi singgah sini..
salam ramadhan.
:)
i'll add u too

CATZ said...

anne,

hehehhe...bestnyaaaa kalau betuii..
kan..kan,..
eh,..saya dari kantor tuh..singgah ke kebun..tu bawak beg...hahahhaha
siotnya aku berangann kan..

CATZ said...

simple,
ko baca lompat-lompat ek?
sebab tu tak caya..
ahahhahahaha..

CATZ said...

Mas,
i wish my dream come true..
really hope..
huhuhuhu

CATZ said...

ayeen,
welcome to my blog..
hiks..
i also hope that it is true..
tapi cuma berangan je laaa..
hahahha

CATZ said...

kikin,
aku pun duk harap benda ni jadik betuii...
hahahhaha..
nak smabung berangan nii..
ke ke ke....

CATZ said...

kal el,
jus tu sedap gila ok..
sapa2 nak petik stoberi, wajib beli..
sedap gilaaaa...

CATZ said...

ila de cute,
welcome to my blog..
hahahhaha..
so i berjaya perdaya u lah ye..
hiks...
i mmg suka berangan, keje jadik farmer ke...tukang masak ke..hehhehehe..
u suka baking ke?
btw,
happy reading ya...
:)

PINATBATE said...

baru nak order dodol utk raya ni...isyy! sabar jer lah bocah ayu iki..

CATZ said...

pinatebate,

hehehhehhehehe..kue jowo gak ke koyo aku?..hikss..

Wahidah said...

catz how dare u lie to me...
ingt bebetol td...aip..

kalo bebetol udah ku minta catz strawberri...