Monday, August 17, 2009

Pengalaman naik kereta ke Jakarta

ye..pengalaman menaiki kereta ke Jakarta.
di indonesia,
mobil = kereta
kereta = keretapi.

so sebenarnya aku naik keretapi le.. Bandung-Jakarta.
Keretapi eksekutif Argo Gede..

sekitar Stasiun Bandung...


Tiket keretapi ni beli 1st day masa sampai kat Bandung. Takut takde tiket sebab di Indonesia, minggu ni sabtu-isnin cuti. Isnin Indonesia menyambut hari ulang tahun kemerdekaan yg ke 64. Hari libur begituh,..org jakarta berbondong ke Bandung. Keretapi merupakan antara pengangkutan yg penting menghubungkan antara bandar-bandar besar di Indonesia. Lagipun aku rasa lebih convinient lah..katanya pemandangan jugak menarik...jimat pun jimat.

karcis

masih di Stasiun Bandung..

Tak silap aku, ada 8 jalur..meaning ada 8 platform gitu. dan praktisnya...nak lintas antara platform, lintas je jln keretapi ni..hehheheee...mmg begitu praktiknya...tak yah berjejantas bagai..line clear..lintasssssss....ke ke ke..

suasana awal pagi di stasiun..

catz at Stasiun Bandung..


masuk le dlm train..wow..luas seatnya...makanya perjalanan 3 jam yg sgt selesa....waduh...best gituh..dengan harga tiketnya, sgt berbaloi.. 60,000 (ha..ko..kat tmpt kita 60,000 boleh beli sebijik kereta waja u ols....kat sana cuma bleh karcis kereta..ke ke ke..) ye...60 ribu rupiah bersamaan lebih kurang 20 ringgit la. Yang aku tgk, sistem train di sini sgt bersistem..staff nya ramai dgn pelbagai uniform dgn role masing-masing. Ada yang jaga kamar kecil, ada peramugari/peramugara ..dll. Tak lama lepas train jalan, makanan di jual oleh peramugari/peramugara (ala-ala naik air asia u ols..). Aku beli guava jus yg berharga 10,000 rupiah. peramugari mengunjukkan aku makanan..
"ibuk..nasi goreng spesial ibu makan siangnya.."
aku cuma geleng kepala je...tak lapar.

perjalanan sgt selesa dengan pemandangan kiri kanan yang sgt cantik....
dalam train, ada TV , ditayangkan video klip lagu Doel Sumbang... best lagu2nya..sgt kena dgn suasana dlm train...beberapa lagu diulang2 tapi tak jemu dengar. Then adalah citer kartun etc.

pemandangan hijau..

ehm..feeling-feeling mcm heroin dalam drama..melarikan diri utk mencari ketenangan, naik keretapi, dgn pemandangan cantik di kiri dan kanan..dengan selingan lagu-lagu jiwang...wah-wah-wah...
ala-ala mcm sesi memasukkan diri ke dalam lagu (ayu..catz pinjam wording ko..hihihihi)

(ala..korang tak kan tak pernah tgk drama, tak kira lah citer melayu ke, oramputeh ke..korea ke..citer hindustan ke tamil ke, sinetron indon ke.....bila heroin putus cinta ke...kena marah dengan mak dia ke...baru berenti keje sebab nyampah kat bos ke..frust dgn kawan-kawan ke..kan ada adegan naik kereta/ naik keretapi , ditunjuk heroin duduk tepi tingkap tgk pemandangan tengah termenung..pastuh diiringi oleh lagu jiwang yang sedih...paham tak?..tak paham sudey..ke ke ke..)

suasana dalam train..

pemandangan sawah, kebun sayur, sawah padi bukit..

hijau dan cantik. sejuk mata memandang..

siap dengan bantal...letih berjaga..boleh tidur..memang selesa..

Keretapi berhenti di STASIUN BEKASI DAN STASIUN JATI NEGARA ..bila dah nampak bangunan tinggi, maknanya dah nak sampai jakarta, stasiun Gambir.

Stasiun Gambir ..dekat2 Monas..

will updet later with cerita di KOta Bandung..

9 comments:

kucingorengemok said...

aku baru beli jus guava kat pakcu seksyen 7, hehe... 10,000 rupiah boleh dpt 2 gelas special :)

eh best betul train dia! cam bisnes class kapal terbang kita je... kata2 kengkonon mcm aku pernah naik la bisnes class tu, keh keh

en_me said...

ammvoiii catz, ko tipu ahhh.. me nampak kat tv, ramai orang dok atas bumbung gabak keteapi, specially masa liburan ghitewww.. wakaka, me gurau2 jerr

cikgu zainab said...

cantiknya view sawah tu...

bestnyer naik keretapi camtu .. selesa!

CATZ said...

kog,
jus guava pakcu? warna hijau kan..?
yg ni warna merah nok...
sebijik hok dlm kapal terobang..
kkekekkeke..
yup train dia besttt...selesa gila...
betui2..feeling2 naik kapal terobang bisnes class..kekkekek

CATZ said...

en me..
tuh ko nampak kat movie hindustan ke..cerita tamil?..kehkehekh,.
ada kot yg cam tuh..yg train biasa menghubung bandar kecil kot..sebab ada gak nampoak train yg buruk,,
yg jln jauh ni eksekutif class sgt selesa lah...

CATZ said...

cikgu/mama,
mmg cantik sgt viewnyaa...
sejuk mata tgk..

premmy said...

Catz... the photos brought back so many memories for me :))

The captain of the train that checks tickets also super handsome with their suits.

Did you get alot of clothes at Bandung?

CATZ said...

premmy,
yeh..u are the expert traveller.
hahha..lelaki bandung dan jakarta mmg super handsome..
hahahahaha....

cloths?
tak sempat shopping sgt..limited time..sedih.
huhuhu

CATZ said...

premmy,
yeh..u are the expert traveller.
hahha..lelaki bandung dan jakarta mmg super handsome..
hahahahaha....

cloths?
tak sempat shopping sgt..limited time..sedih.
huhuhu