Juadah buka puasa semalam. Masak siakap tiga rasa, gulai udang dengan nenas dan sayur kacang buncis goreng.
Ikan siakap tiga rasa.
Bahan-bahan:
Ikan siakap
Bawang putih - 4 ulas
bawang besar - 1/2 labu potong dadu
halia - 1 inci
cili api - 6 biji (ikut suka nak banyak mana)
cili giling - 2 sudu
cili hijau - 1 biji -hiris nipis
nenas -2 hiris (potong dadu)
sos tiram - 3 sudu
sos cili - 2 sudu
kicap manis - 1 sudu besar
gula
garam
Cara-cara:
Siang ikan, cuci, goreng (deep fry) hingga garing-ketepikan.
Tumbuk halia dan bawang putih hingga lumat.
Hiris kecil cili api.
Tumis bahan tumbuk bersama cili api hingga naik bau.
Masukkan cili giling, tumis hingga agak garing.
Masukkan bawang besar, cili hijau dan kacau.
Masukkan sos tiram, sos cili, kicap manis. Tambah sedikit air. kacau...kacau..kacau hingga Mendidih. Masukkan gula sedikit jika suka.
Masukkan nenas. Gaul sebati hingga nenas layu dan sos menjadi pekat.
Tuang sos atas ikan. Hidang.
4 comments:
thanks catz berkongsi resepi.
besar tul ikan tu. sy tak reti nak siang.
hw to beza kan ikan kerapu ngn siakap??
duloo kat skolah x blaja spesis ikan ahahha
hi DYLA,
thanks for visiting my blog..
:)
mmg besar, org bagi..kalau tak, malas le nak siang..berkurun dlm fridge..fridge jadi sempit so gagahkan diri menyiang gak le..
Ramadhan,
ikan kerapu badan dia tak de sisik kasar cam tuh..
ikan siakap pula sisik dia kasar dan berkeping2..
rasa pun lain...nanti aku snapkan gambar ikan kerapu dan ikan siakap ye..
Post a Comment