Tuesday, August 25, 2009

Nyawang Bulan Di Kampung Daun

sambung entry trip Bandung.
warning : adult content. Entry mengandungi babak makan di siang hari. Adegan dirakam sebelum bulan Ramadhan.
(hi-hi-hi).


Salah satu tempat menarik yang harus dikunjungi jika ke Bandung, ialah KAMPUNG DAUN.
Ia merupakan Culture Gallery dan Cafe. Terletak di bhgn utara Kota Bandung.
Balik dari ladang stoberi, kami singgah ke Kampung Daun. Aku tanya dengan supir,apa ada kat sini?..dia jawab "KAFE".



Ni jalan masuk ke Kampung Daun. Kereta kena park kat luar. Tak jauh masuk dalam ni. Kami disambut oleh gadis manis yang bertanya samada kami nak makan atau jalan-jalan je. Kalau nak makan kena buat reservasi duluk. So kami reserve satu meja. Lokasinya berhampiran air terjun.
Kami masuk dan jalan-jalan dulu. Terdapat penjual-penjula makanan dan cenderahati di kiri dan kanan jalan. masa aku dtg, terdpt program 'Nyawang Bulan Di kampung Daun..". So banyak jualan makanan tradisi dan juga bazar.

Ini antara meja makan yang terdapat disini. cantik kan..sgt tradisional. Dengan tikar mengkuang dan hiasan motif batik. Menarik!


Masa masuk ni, rasa..wahhh..bestnya. Terdapat jualan jajan-jajan tradisional..para penjual juga lengkap berpakaian tradisi orang di Bandung.

jajanan..


Suasana dlm tempat ni mcm kampung yang sedang gotong royong buat kenduri. Hiks. Meraka lengkap dgn pakaian tradisi, ada yg bakar ayam, bakar jagung, jual aiskrim dan kuih muih. Tujuannya ialah utk perkenalkan makanan dan budaya meraka kpd pengunjung yang rata-ratanya pelancog luar negara.

gotong royong memasak. So sambil jalan-jalan kita boleh beli food . Nak order hantar ke meja pun boleh.

Masak daging dan ikan. Macam suasana kenduri..gotong royong.

Pelbagai jualan oleh cewek-cewek manis..

kuih-kuih yg dijual dlm suasana kampung

Masuk ke dalam lagi kita akan jumpa ni..signbod kampung daun

Suasana menghijau, pondok-pondok makan, bunga-bungaan,kicauan burung dan bunyi deru air..

Ha..ni tempat makan kami

Dikelilingi pokok-pokok hijau, bunyi ayam...naik je ke tempat mkn ni..bestnyaaa..ada bantal golek bagai..rasa nak tidur kat sini..

Nak order, panggil je pelayan dgn kentung kayu yg terletak di setiap pondok..

pelayan akan dtg ke pondok, bagi menu dan kita tick je kat menu nak order apa..

Memang best berehat dan baring-baring, makan-makan di sini..sejuk je suasana.

burung-burung berkicauan

bunga-bunga indah

ada juga gerai jualan

nak makan apa??

sambil tunggu order sampai..aku ngap stoberi...tinggi gak pondok ni..mcm naik atas rumah kampungberlunjur kaki..baring-baring...sukatik cik kiah..buat cam rumah senirik..

oke..order dah sampai..

tgk apa yg dimakan..

ayam penyet

ulam-ulan. cili api..haaa..berasap kalau makan ni.

nasi

ikan gurame bakar dengan sambal kicap

nasi goreng

dessert..Es buah campur..ehm..mcm es teller..

wow..

Makan dan lepak-lepak bersama teman-teman..waduh..syiok banget..

anak sapa tu yg dah kenyang lepas tuh terbongkang tidur???? anak sapa tu??ha-ha-ha.

overall, makan kat sini best ..suasana menarik, makanan sedap tapi a bit mahal , tempat pelancong, so dah expect lah yg harga agak mahal.

Kalau ke Bandung..jgn lupa ke mari..menikmati makanan asli Indonesia dlm suasana kampung budaya.

Lokasi:

Kampung Daun Culture Gallery & Cafe
Jl. Sersan Bajuri Km. 4,7 No. 88 RR1 – Bandung
Phone: 022-2787915, 2784572, 2784573
Fax: 022- 2787881

6 comments:

en_me said...

stoking koyak tewww catz.. ahaha, me gurau2 jerrr

kucingorengemok said...

weee bestnya! ko membuatkan aku nak makan kat wong solo plak :p

~H @ N i ~ said...

Catz best nye..
siyok loor pas mkn leh landing2..silap kroh2 sekali.. nice place..

ermm nk tanye catz g bandung nie ikut agen mne eh? leh rekemen x? cadang2 nk ke bandung end of this year/ early next year..

if bleh nk mintak tunjuk ajar dr catz.. org xpenah kuar dr sarang..so camni lah jadinye..hik3
;)

CATZ said...

en me,
ko sajalah kan nak sabotaj aku..
mana ada koyak..
ko tgk pakai mikroskop keww

CATZ said...

kog,

yup..sambal kicap dia kan..rasa mcm kat wong solo..hahhaha..jahat tak aku..
ko dah pegi ke belum??
tapau kan makkk..

CATZ said...

Hani,
thanks for visiting my blog..
catz pegi bukan guna agent.
beli tix sendiri, jalan-jalan sendiri.
berjalan di Indonesia takdelah susah.
nanti catz buat entry khas ye..guide to travel / shopping in bandung.
sebab ada few yg request.. tunggguuuuu..