Thursday, August 13, 2009

Jom masak: rendang sotong

aku stress..
dgn fikir mcm2 benda..ceh poyo aku.
kalau stress sgt, aku akan memasak walau sebizi mana pon..
masak benda ni malam tadi..

rendang sotong (aku je yg pandai2 bagi nama..)

nak menurunkan level stress aku, aku singgah supermarket. Beli barang utk masak memasak. actually cam malas nak masak..tapi aku kalau tgh tension, bila kat dapur level stress tu
otomatik turun sikit. dpt pegang kuali, senduk, bawang. bukan le hari lain aku tak masak, aku masak le..tapi masak simple2 je..goreng ikan kering, goreng telur, goreng tempe dan masak sayur simple2.



pi bahagian ikan2..sayur2..aku tak tau nak beli apa..tapiii tetiba nampak sotong plastik. aku panggil sotong plastik sebab rupa dia mcm plastik. Balik, cuci hiris besar-besar.u ols panggil apa?..sotong rendam?

ni segala bawang dan serai, halia dan daun kunyit. aku nak buat rendang. So bahan lain ialah cili (blended/ giling) , santan dan kerisik, kiub pati ayam, kicap manis sikit.
Blend sekali arung bawang-bawang, serai, halia. Zrassssssssssss!!!! wenggg!! wenggg!!!!! done.
Hiris daun kunyit nipis-nipis.
Tumis bahan blender dan cili kering hinga garing, masukkan sotong. Kacau-kacau, bagi sotong masak. Masukkan le kerisik, daun kunyit, kiub pati ayam, santan , gula, garam . Masak ni kena lama, api jgn besar. Aku buh kicap manis sket.

kacau..kacau..kacau..kena masak lama baru le sedap. kena kacau selalu, kalau tak berkerak dan hangus. Balancekan rasa...rasa sikit le nak tau rasa ok ke tak. apa yg kurang tu tambah le..kalau dah terlebih masin ke..tak dapek den nak nolong. Dah cukup pekat kuah, dan rasa ok..angkat hidang.
sedap di makan dgn nasi impit. or nasi putih. makan dgn lontong or nasi lemak mmg match lah.
...........................


Yang ni masak last week sebab aku terliur baca raptai raya kat blog kucengorengemuk. aku masak simple je, rebus nasik impit, buat lodeh, buat kuah kacang, buat sambal sotong, rebus telur. (kejinya tekak aku ni sebab mengidam masakan sendiri..ceh...)..

nahhhh..lodeh

kuah kacang

nasi impit dan geng-geng nya...jemput makan semua.

17 comments:

kucingorengemok said...

keinginan keji tu adalah keinginan org pandai masak, sllu rasa org lain masak tak sedap mcm aku (haha, tu aku la..! and certain food only - dgn riak mengatakan aku terer masak, kah kah) btw, ada org kata tu sotong katak, aku geli nak sebut so panggil sotong je... yg kecik/hitam dipanggil sotong comek - utk membezakan. sekian :)

@xiM said...

ko taw tak catz aku lum makan apa apa lagi nih..tengok lontong tuh buat aku terliur sangat...tak pernah lagi try buat sendirik..nanti nak try buat la..resepi please..

kikin_78 said...

aduiai...nie rasa cam nak wat "raptai raya" gak neh...ahakss...

kikin_78 said...

tak tahu lak sotong rendam nie leh wat masak rendang...slalu asik disambalkan ajerr...skali skala direndangkan ok gak eks...

Sierrauniform said...

hah tensinyer tengok menu kak catz rasa macam nak masak dan2 malam ni jugak..terliurr..

en_me said...

sodapnyerrr catz..

~Sasha Farina~ said...

nyamannyaaa tgk makanan tu. sedapppp...

cikgu zainab said...

Rajinlah catz ni...masak itu ini!!

CATZ said...

kog,
hahhahaha..tekak aku mmg mentel sket..selau je la ngidam nak mkn lontong buatan senirik...heheheh..
bukan le perasan sedap sgt..tapi mmg sedap dan boleh makan banyak-banyak kali.
hehhehe.....
sotong comek?
1st time dengar.

CATZ said...

axim,
aku dah pernah masak banyk kali. resepinya ada dah aku letak dlm entry lepas2..
ko pi entry lepas2....lauk pauk kot labelnya...
hehhehe..ko lapar?..ko bukan sentiasa makan sedap2 ke....
aku pi blog ko pun laparrr je.

CATZ said...

kikin,
buat...jgn tak buat..
hhahahhaha..raptai raya gituh katanyaaaa..

CATZ said...

kikin,
aku main reka2 je resepi tuh..tapi sedaplah pulak....mkn dgn nasi impit mmg kena...sedappp!!

CATZ said...

siera,
kalau terliur, masak je..
catz dulu pun gitu...nampak apa je kat blog org sedap, sure nak masak tang2 tu jugak.
hehhe

CATZ said...

en_me,

nampak sedap je okeh...belum tentu sodap di tekak org lain..
kekkekeke

CATZ said...

shasha,
nampak sedap ok...rasa belum tentu ikut piawaian you..hehehhehe

CATZ said...

cikgu zainab@ mama,

catz bukan le rajin sgt..tapi kalau teringin sgt..or tension, mmg akan masak..walaupun tgh2 malam buta..
hehehhehe.....itu pasal susahhh mau kurus...hheheh

syukur said...

sotong rendam tu sedap kalau di buat sambl.....mkn sama nasi lemak..he he