semalam masak mee bandung. hari ni masak soto. bihun/mee soto ayam. korek-korek peti ais.
Menggunakan bhn sedia ada dlm peti ais...jom kita masak.
ni le antara bahannya, bawang merah, bwg putih, daun sup, daun bawang halia. Selain tuh, rempah sup, serai, kayu manis, bunga lawang,buah pelaga, minyak, garam.
Belah ayam..potong...potong.
(opsss...18 SG pulak gambarnya: sila lihat dgn bimbingan ibu bapa).
Tulang-tulang dan beberapa bhgn utama digunakan. Cuci bersih. Rebus.
(opsss...18 SG pulak gambarnya: sila lihat dgn bimbingan ibu bapa).
Tulang-tulang dan beberapa bhgn utama digunakan. Cuci bersih. Rebus.
Mula-mula, Rebus segala bhgn ayam. Then Amik bhgn dada, toskan dan goreng. Yang lain teruskan direnih. Sambil tuh tumis le bhn bawang2 dan halia yg telah ditumbuk, serai,kulit kayu manis, bunga lawang , rempah sup (bancuh dgn air).
Kacau..kacau..masukan dlm periuk sup, renihkan...tambah garam. Dalam sup tu masukkan sedikit hirisan daun bawang dna daun sup. masukkan juga sedikit bwg goreng. Kacau rata sebati.
Amik ayam goreng tadi, koyak kecil-kecil dagingnya. Hiris limau, daunbawang/sup kalau suka hiris tahu goreng. Celur tauga, goreng kacang tanah dan bihun.
Amik ayam goreng tadi, koyak kecil-kecil dagingnya. Hiris limau, daunbawang/sup kalau suka hiris tahu goreng. Celur tauga, goreng kacang tanah dan bihun.
tauge yg telah dicelur
Haa..ni penting..sambal kicap. Amik bawang putih, campur dgn cili api..blend/tumbuk. Tambah kicap. catz guna kicap manis, so tak yah letak gula.
Cara hidang letak bihun/mee/nasi impit. Letak bhn2 aksesori..ayam, kacang tanah, bihun yg tlh digoreng, tauge, daun sup, tauge, bwng goreng. Buh kuah dan sambal kicap.
sedia utk di makan.
Untuk kudapan tgk TV, catz rebus kacang kuda. rendam dulu ye...catz rendam satu malam.
Then rebus hingga empuk dgn garam. Toskan. ngapp..
Haa..ni penting..sambal kicap. Amik bawang putih, campur dgn cili api..blend/tumbuk. Tambah kicap. catz guna kicap manis, so tak yah letak gula.
Cara hidang letak bihun/mee/nasi impit. Letak bhn2 aksesori..ayam, kacang tanah, bihun yg tlh digoreng, tauge, daun sup, tauge, bwng goreng. Buh kuah dan sambal kicap.
sedia utk di makan.
Untuk kudapan tgk TV, catz rebus kacang kuda. rendam dulu ye...catz rendam satu malam.
Then rebus hingga empuk dgn garam. Toskan. ngapp..
14 comments:
sedapnyaaaaa soto nih...
wah, aku kagum dgn diri ku pagi ini. kenapa takde rasa meluap² nak buat soto? heran... pd hal gambar soto ko sedaaap je. adakah i'm all grown up, dah tak kecur tgk food? haha (so tipu)!
terliur bulan posa nehh...
can u cook for my wedding???
kagum giler! rajin la catz ni..
salaam ramadhan catz!!
juga kagum...
for me lahkan..so complicatednya nak buat menda ni...uwaaaaa...
Catz, salam kenal. Terliur dgn soto ayam tu, lama tak buat. Catz mmg tere masak... :)
rose,
hari tuh bukan u masak soto ke?..catz tak buat pun bergedilnya..
malass..hehhehe
kog,
wah..ko tak terliur??
kebal..kebal..tanda ko dah jadik 'org besar'...ghhehhehe
simple,
sabarr..sabarrrr....
hehhehe
ramadhan,
wedding ko nak masak soto kewww??
awww..seswaii???
hehhehe...can...can...sure can.
hiks..
bora,
salam ramadhan to you too.
masak apa today?
nenek penne,
takdelah komplikated mana pun..senanng je..
:)
INTAN RH,
hi..salam perkenalan..
welcome to my blog..
:).
takdelah terer..biasa2 je..
thanks for visiting my blog.
:)
Post a Comment