Thursday, August 20, 2009

Sup ikan di dapur Sangkuriang

ada kawan catz tanya pasal makan di Bandung...susah ke tak..
hem..bagi saya makan kalau tak cerewet, tak susah.
Dan banyak restoran halal.
no worries..
catz letak tempat makan yang famous di sana.
Antaranya ialah Dapur Sangkuriang.
restoran ni femes juga di kalangan orang Malaysia yg berkunjung ke mari.
Catz baca tru forum travel. so saja lah nak try.
Lagipun supir yang bawa tuh ckp restoran ni bagus dan terkenal.
(Ini adalah makan-makan setelah gagal shopping...hahhahaa...aku kalau fail shopping mmg akan terus ingat makannnnn....so dari buang masa belek baju etc, baik le makan...makan...kihkihkih.)

pintu masuk


Restoran ni terletak tak jauh dari RUMAH MODE (sebut MO-DEY), dekat Jln Sukabudi. Rumah mode ni factory outlet yang famous di bandung. Ha..u ols lepas shopping, ha..makan le kat sini (eh...aku ye-ye O promote..). Sambil makan kita dihiburkan dengan nyanyian live oleh penyanyi di restoran ni. Nak request lagu pun boleh. Nak nyanyi sekali dgn dia pun boleh..

Restoran ni ada tempat makan yg mcm pondok2 ni..makan bersila...if nak mkn dlm retoran je pun boleh..aku pilih makan bersila..selesa dan privasi sket..

nak bersila..nak baring pun boleh..hahaha

menu specialny ialah SUP IKAN. Supir aku tu pun ckp, sini famous dgn sup ikan.
sup ikan gurame..

ni le sup tu..
Yang istimewanya, sup ikan ni takde bau...rasa dia?..sedap .

ni kangkung apa tah.ada sseafood, telur puyuh..

sup ketam...

sambal apa ek..sambal belacan..tapi sana pula apa istilahnya..

ulam-ulan segar

teh ni free...satu cerek ko...teh O tak bergula..

ayam penyet. kat Bandung dan Jakarta ni ayam penyet dia digaul dgn sambal terus. Tak sama mcm aku mkn kat tempat lain.

Haaa..ni mentekedarah kewww...hiks.. Macam-macam order tak sedor diri.
overall makanan kat sini sedap. Harga? boleh le tahan. Reasonable. Layanan pun bagus.
Suasana makan pun best.

jemput makan...

8 comments:

kucingorengemok said...

aku sllu dgr org shopping kat bandung, jadi tak brp tertarik nak gi sana... tapi teringiiin sgt nak gi padang, apasal aku rasa cam makanan org padang/sumatera mesti sedap2!

kang laki aku kata, kat bangi pun byk padang bola, pegi le... DUSSH! (makan penumbuk)

CAHAYA said...

Wah, lama tak makan sup ikan. Bestnya. ;)

en_me said...

siann tengok member tengah makann sodap2 ko soh tangkap gambo fulakkks.. ammvoiiii

SiMpleSmArtErMe said...

oii..penuh mejaaa..
glamer kan umah MODE nih..mender tuh sbnrnya..

tuh terung pipit ker??

CATZ said...

kog,

if ko suka shopping, bandung is the place. Padang? i'll go to Padang soon. saja nak tgk Padang. not padang bola..hhehehhehe..
if suka sejarah, plus ahopping, go to Jogjakarta.. nice food, banyak soping place (batik) and bleh tkg borobudur. If nak pi lake toba pun ok..bleh merayap ke brastagi...
hehhehe....
weh..ko suka makan je ek?..kalau gitu..bandung also got so many makan place...sesambil tuh leh le soping sket...ngehehheeeee..sini banyak jugak fames food..

CATZ said...

cahaya,
this is spesel sup ikan katanyaa..
hehehhe....

CATZ said...

en me..
hehhehehe....aku pun tangkap gambor dia jugak apa...heheheh

CATZ said...

simple,

mmg penuh meja..hahaha..lapar..
time tu baru sampai..
shopping plak tak mendatangkan hasil..kihkihkih..

rumah MODE tuh factory outlet...
tempat shopping..
:)