Entry sebelum ni cerita mengenai Kupang kan..so this entry ada cerita kupang lagi..Kupang masak sambal lemak...
Bahan-bahan:
Kupang - 1 kilo
bawang merah - 2 ulas
bawang putih - 3 ulas
halia - 1 inci
cili kering (blend) - 2 sudu
cili api - 5 biji
serai - 1 batang
santan - 1 cawan (pekat)
garam
gula
minyak
Cara-cara:
Bersihkan kupang dan cuci bersih. Rebus dengan sedikit air selama 5 minit. Bila dah terbuka, matikan api dan ambil isinya.
Tumbk bawang merah, bawang putih dan halia.
Tumis bahan tumbuk bersama cili kering hingga agak garing.
Masukkan serai dan kacau sebentar.
Masukan kupang, gaul rata dan tuangkan santan.
Masukkan garam secukup rasa dan secubit gula.
Masukkan cili api yang dipatah-patahkan.
Siap untuk dihidang.
Tuesday, January 1, 2008
Kupang masak sambal lemak
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment