Saturday, January 5, 2008

Jalan-jalan cari lampu..

.



Hari ni aku amik cuti..coz nak pi cari barang utk rumah baru (apartment ku)..so mana ek nak pi?.tiba-tiba terfikir nak ke Nilai 3.Dah lama betul dah aku tak ke sana..Dalam kepala ni dah terbayang nak beli apa, utk add item yang belum ada iaitu, track langsir/rod, lampu utk dining area, kipas siling ..erk..tu je kots..
So aku pi rumah aku kejap, pi ukur utk rod/track langsir tu..then drive ke Nilai..sampai dalam pukul 2.30 ptg...fuhh..panas...dan banyak rupanya perubahan Nilai 3 ni. Kedai-kedai makin banyak...ada pasar basah bagai...hem...laaa...
Orang kata kalau pi sana 3 jam tak cukup..ye ke?..aku cuma nak beli lampu,kipas, rod langsir..takkan tak cukup...aku pun bawak kereta je..bukan bawak lori nak hangkut segala bagai kat Nilai 3 tu (plus duit aku bukannya banyak pun..hahha)...hem...panassss la..malasnya nak jalan..and nasib baik pegi bukan on weekend..dulu-dulu aku pernha pergi weekend perh..susah nak cari parking...so now aku boleh park secara melintang, menegak dan sebagainya.Orang tak ramai...best..best.

Lampu-lampu yang bergantungan..harga?..resonable..

Aku punya lah excited tengok lampu-lampu lawa..pegi 1st kedai terus beli..haha?..laaa....rupanya banyak lagi kedai lampu..tapi aku tergedik-gedik gak masuk kedai lampu lain walaupun dah beli..hhahaa..tapi ok lah..kedai lampu yang aku pi tadi memang vouge-vouge lampunya,,kedai yang lain tak berapa lawa...and now i understand why people go to Nilai 3 berduyun-duyun..aku ada nampak lampu yang aku nak beli kat bangi (very le aku berkenan, tapi tak beli coz colour yang aku nak tak ada..) kat bangi ..harganya RM229.00 tapi kat kedai RM139.00!! beza giller ek?huwa..sib baik jugak colour yang aku nak takde..kalau tak sure aku menyesal..nak wat camna , dah terbeli kat kedai 1st tadi...

Then aku pi lagi merayap..lapar gila lah..tak sempat nak lunch...hem..pi carik rod langsir..alaai..mahal nak mamfos lah kat 2-3 kedai ni...tokey kedai plak tu cam berlagak je...and keep saying to his workers."ha..yang tu u jgn sentuh..yg tu dah ada orang tempah..itu rumah lawyer punya.."..hem ok...then bila aku nego2 harga..dia asyik ckp..ini kualiti bagus punya..u tgk..itu lowyer (sambil tunjuk selonggok rod dan track langsir yg dah diikat) beli sama kita untuk pasang rumah dia..dia tau itu kita punya kualiti bagus..etc,, bagus ke menda..track langsir yg biasa kat kedai hardware RM2.50/kaki..kat kedai dia RM5.00 ceh...aku pi kedai lain..and sambil tuh aku sempat beli pisang goreng, keledek goreng dan air tebu makan dalam kereta..laparrr..eh..eh...sedapnya keledek + pisang ni..rangup..manis...and air tebu pun sedap sgt..(ke aku lapar giller)..


And instead of nak beli benda yg tersenarai, aku masuk gak kedai cermin dan karpet..hem..not bad ah harga..and masuk juga kedai jula frame..wah..aku dah nak nampak mana yang bakal aku beli...lawa-lawa..and ala-ala macam lukisan yang di gantung kat lobi hotel or bilik hotel.harga?..kalau pandai tawar sure dapat off 50% tuh..petuanya?..beli lebih dari satu barang, and tawar..it works with me..heee..jimat banyak.and make sure u talk to the tokey..not the workers..hehhe...mula-mula aku beli cermin..dia bagi diskawon 20% je..bila aku beli satu lagi barang, dia bagi 70% diskawon....puhhh....so akhirnya kereta ku sendat dengan macam-macam...haha..and aku rasa aku baru je masuk tak sampai 10 kedai tapi dah dkt pukul 6 pm..erk?

1 comment:

Muhamad Faiz said...

assalammualaikum ... kedai ni apa nama ea .. n dekat2 ngan kedai apa ... sy bru pegi nilai 3 tadi tak jumpa lah plak cantik2 lampu2 kat dalam kedai ni ...