Monday, January 21, 2008

Ulam jantung pisang

Ulam jantung pisang dn kuah asam tomato.slurpp...segarr.
Hari ahad aku masak sayur kampung, jantung pisang. Beli jantung pisang ni kat Tesco, murah je. Sebiji RM1.49. Untuk pencicahnya aku buat kuah asam dengan tomato segar. Resepi sihat..hehe gabungan rasa jantung pisang dan tomato segar dalam kuah asam..pedas-pedas, masam-masam. Segarr!!



Jantung pisang di potong hujungnya, buang beberapa kelopak dalam 4 lapis. belah, cuci dan rebus. Cuci dan toskan. Hiris ikut suka.





Bahan kuah asam tomato:


tomato- 2 biji

cili api - 4 biji

bawang putih - 2 ulas

cili hijau - 1 biji

bawang besar- 1 labu

air asam jawa - 2 cawan

garam

gula

Cara-cara:
Tumbuk cili api dan bawang putih.
Hiris bawang besar, tomato dan cili hijau.
Satukan semua bahan, tambahkan air asam serta tambahkan garam dan gula.. siapp..














2 comments:

Najib Ariyan Ali Basha said...

samaaaaaa... cuma catz chef jadi masak kena sedap.. I cock jadi masak kena kenyang

CATZ said...

hhehhe...catz chef hok amatur..ekekkeke...masak ikut suka jok..