Wednesday, January 30, 2008

Less is more..(updated)


People says less is more..ye le tuh..malam tadi aku masak very simple meal. Sambal telur lada hijau, tempe goreng, sambal kicap, hiris timun..Walaupun simple je, tapi ku telah makan sebanyak 2 pinggan.. selera sungguh le...hehehe..nyam..nyamm..Tempe Goreng..!!..NYammm!

Oleh kerana saira dan purp cam interested ngn sambal telur, aku buh le resepi campak-campak ni.

Bahan-bahan:

Lada hijau - 2 biji (if suka pedas buh cili api 4-5 biji)
bawangg merah-2 ulas
bawang putih - 2 ulas
telur -2 biji
air
garam
minyak utk menumis.

Cara-cara:

Tumbuk cili , bawang merah, bawang putih.
Tumis bahan tumbuk hingga naikbau, then tambah secawan air.
Biar mendidih. Masukkan garam secukup rasa, agak2 le. Catz juga buh gula sket jek, nak bagi rasa balance (catz masak tak guna ajinomoto).Kacau rata.
Pecahkan telur ke dalam sambal, terpulang nak gaul rata hancur or biar telur beku seketul.
Kacau-kacau sket hingga telur masak.
Siap!..Makan dgn nasi suam. Meletopsss..

7 comments:

Saira said...

camne nak wat Sambal telur lada hijau tu?? cam sedap je..

PurPle said...

klu kene dgn selera kita, less is absolutely more... i bleh makan nasi bersungguh2 klu ada lauk sambal cili api ikan bilis. lauk ni je pun dah ckup. u punya sambal telur tu nmpk menarik...

Catz said...

mmg sedap...makan tak hengat aku.lauk simple2 je kdg buat kita makan nasi berpinggan-pinggan..sambal telur ni senang sajork..nnati aku update entry ni buh resepi yer...

p/s: pi le jenguk label sambal, sana ada resepi sambal simple yg buat aku makan berpinggan2.sambal lada hijau etc..

Saira said...

cop! sorry la kalau ni soklan bodoh. Lada hijau tu, lada hijau besar ke lada hijau cili api?.. heheh compius la.

Catz said...

lada hijau = lada hijau besar
kalau cili api, catz akan tulis cili api..

Beruang Madu said...

yess bila dah lapor semua sedap tau... goreng ikan bilis ngan bawang, cili, taruk kicap manis... abis jugak nasik...

Catz said...

woo beruang...samaaa..aku hantu kicap..hantu kicap manis.
yer..hiris2 bawang campur ikan bilis goreng, and hiris lada...buh kicap crott crett...wallaaa...5 pinggan sekali daaa (pinggan je yg lima..ekkeke)