Ini adalah sejenis kuih tradisional kot..dibalut dengan daun pisang macam kuih lepat pisang. But this one made from tepung beras (rice flour). Balik kg hari tuh emak ku buat kuih ni..jom tgk.
Ok let see how to do it:
Bahan-bahan:
santan
tepung beras
garam
gula
pisang tanduk
daun pisang
Cara-cara:
1. Bersihkan daun pisang. Koyakkan sekeping-sekeping untuk dijadikan pembalut kuih.
2. Campurkan tepung, santan dan secubit garam, kacau sebati.
3.Letakkan adunan di atas api perlahan hinggan adunan menjadi kental. Sentiasa kacau.
4.Hiris pisang tanduk nipis-nipis.
5.Sudukan tepung keatas daun dan ratakan. Letak sehiris pisang di tengah-tengah. Bungkus.
6.kukus selama 45 minit. siapp.!
Ada yang letak kelapa parut dengan pisang sebagai inti. Terpulang ikut selera masing-masing.
Monday, January 7, 2008
Naga Sari
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment