Wednesday, January 23, 2008

Kerabu kerang dan tauge


Tema kerang le dr malam tadi sampai le siang ni di cuti hari Thaipusam ni...kweng-kweng-kweng...teringat kerabu kerang plus toge yang dibuat oleh kawan lama..entah kat mana dia berada sekarang ini...so this s my version of kerabu kerang dan tauge menggunakan bahan-bahan yang ada dalam peti ais ku..

Bahan-bahan:

Kerang (rebus dan ambil isi)
kelapa parut (1 mangkuk)
tauge- 1 mangkuk
bawang besar - 1 labu
bawang merah - 3 ulas
bawang putih - 2 ulas
cili hijau- 1 biji
jus limau nipis - 2 sudu
cili api - 6 biji
tomato
garam
gula


Cara-cara:


Tumbuk lumat bawang merah, cili padi dan bawang putih.
Masukkan kelapa parut, tumbuk bersama bawang tadi. Masukkan garam dan gula. Goreng bahan tumbuk tersebut tanpa minyak hingga agak garing dan naik bau.Jangan terlalu kering.Rasakan gula dan garamnya. Ketepikan.
Hiris bawang merah, tomato (buang biji) dan cili hijau.
Masukkan kerang, tauge, bawang besar, cili hijau dan tomato ke dalam mangkuk. Campurkan sedikit jus limau nipis. Masukkan campuran bawang dan kelapa tadi. Gaul rata.
Hidang.



No comments: