Saturday, January 5, 2008

Daging masak kicap pedas


Hari ni pagi-pagi dah berasap dapur ku...prepare meal for lunch coz pagi-pagi je nak pi klinik.
Breakfast?..i prepared cekodok ikan bilis dengan bawang.peh.lembutss gituh..habis sepinggan..hahha..

So untuk lauk makan tengahari, masak daging masak kicap pedas.

Bahan-bahan:

Daging batang pinang - 400 gram
bawang besar - 1 labu
bawang putih- 2 ulas
bawang merah kecil - 2 ulas
halia- 1 inci
kayu manis - 1 batang
bunga lawang- 1 kuntum
cili api - 10 biji
minyak
kicap manis

Cara-cara:

Rebus daging selama 20 minit hingga airnya berkurangan.
Hiris daging nipis-nipis.
Bawang besar mayang kasar.
Tumbuk bawang putih, bawang merah, halia dan cili api.
Tumis bahan tumbuk hingga naik bau dan masukkan kayu manis dan bunga lawang serta bawang besar.
Masukkan daging, gaul rata dan masukan kicap.
Siap untuk dihidang.
Tahu sumbat dengan sambal kicap..meletops..sayur? bendi masak
air..yey..no santan kan?

2 comments:

Saira said...

umpphh.. Yummy! My fav food is masak kicap pedas.. tapi i prefer chicken.. Since u love cooking so much, why not we go to picnic and do a potluck.. with all our friends.. macam best je kan..

Anonymous said...

good idea.i'm thinking..maybe we can have party..hehe..clubbing at my 'hotel'..ala-ala potluck giteww..
tunggu ah till my hotel room to siap..ngheee...maybe we can have barbeque party ke..ok dak? u can bring muffin (aku dgr ko belajar wat muffin few months back..heheh)