Friday, January 11, 2008

Bubur lambuk


Semalam cuti awal Muharam..menyambut Maal Hijrah 1429..
aku mmg dah plannak wat bubur lambuk..ini le dia...hasil resepiku..

Bahan-bahan:

Daging lembu- 500 gram (aku guna daging unta)
beras - 1 cawan
bawang merah- 4 ulas
bawang putih- 4 ulas
bawang besar - 1 labu (hiris dadu)
halia - 2 inci
kulit kayu manis - 1 batang
bunga lawang - 2 kuntum
rempah sup - 1/2 peket (aku guna ADABI)
lobak merah - 1 batang (hiris dadu)
udang kering - 1 cawan (direndam sebenar dan cuci bersih)
udang basah (sederhana) - 400 gram (bersihkan,buang kulit,cuci bersih).
kacang tanah - 200 gram
kacang gajus - 200 gram
daun bawang
daun sup
garam
minyak
bawang goreng



Cara-cara:


Rebus daging hingga empuk dan hiris kecil-kecil.Simpan air rebusan daging.
Basuh beras dan rendam 15 minit.
Goreng kacan tanah dan kacang gajus.
Tumbuk lumat bawang merah, bawan putih, halia dan udang kering.
Tumis bahan tumbuk hingga naik bau dan masukkan kayu manis , rempah sup, bawang besar dan bunga lawang.
Tambah 5 mangkuk besar air ke dalam periuk, biar mendidih. Masukan beras dan daging bersama air rebusannya. Masak hingga beras lembut macam bubur. Masukkan udang basah,lobak merah, daun sup, daun bawang yang telah dihiris.
Masak hingga sayur lembut dan sebati.Masukkan kacang gajus dan kacang tanah serta bawang goreng dan garam, kacau sebati. Masukkan lagi daun sup segar untuk menambah keharuman bubur itu.
Siap untuk dihidang.

No comments: