Wednesday, January 2, 2008

Makan ketupat lagi....




Makan ketupat lagi...
aku tak balik kampung Raya Haji hari tuh..so bila aku balik kg ni, emak and abah plan nak masak ketupat ...hahhaha..best..best.....this is the real ketupat lah...not the one cooked in the plastic ok..
Actually aku amat suka lah anyam ketupat..aku boleh anyam lebih dari 5 jenis ketupat..ketupat sate, ketupat bawang, ketupat pasar, etc...aku pandai anyam ketupat masa umur aku darjah 2 kot...main cuba-cuba dengan daun kelapa ..daun yang hijau tua tu..bukan daun muda utk buat ketupat tu..adik lelaki ku pulak yang jaga api masa duk rebus ketupat ni..
aku tolong mak..aku masak rendang dan kuah lodeh...mak pula masak ayam kari tuh...
Daging korban pun banyak lagi dalam peti ais tu...so masak rendang daging korban lah..

Lodeh pula masak lodeh kuah putih...abahku tak makan lodeh kuah yang warna kuning (bubuh kunyit).so rumah kami memang lodehnya warna putih..
Dan ini kari ayam kampung..mableshhh gituh..

Jom makan..!

1 comment:

anaconda said...

tp i kureng la ketupat real... i suka yg dlm plastik lg... maybe i prefer nasi impit kot. tp klu nak real, i suke ketupat palas a.k.a ketupat pulut rasanya... i pun x sure la sbb x khatam lg nama2 ketupat ni. tiba2 i rasa teringin nak mkn rendang dgn ketupat palas... nanti buatkn yek... tq!