Friday, January 25, 2008

Kempis...

Pecal or to be exact it should be pronounced as pecel (sebutan dlm bahasa java Ok)

Today lunch time..i had tight schedule hahhaa...
I went to Se** H*ng...kedai letrik tu le...yg hok kaler hijau merah nuu...hem..nak cari TV dan peti ais..saja ku cari kedai yg berhampiran dgn rumah baru utk memudahkan kalau berlaku apa-apa nanti. Ho..ku survey-survey, rege di kedai ini mahal lah jugek.and sale asst nya cam tak berapa nak layan aku.(ni bukan 1st time)..ok..tak pe...masa tu aku duk survey TV. Macam layan tak layan je..mentang-mentang le aku pakai selebet je..so i walked away,and selang dua kedai ada satu lagi kedai letrik...Jual benda yang sama lah..haaaaa...kat sini sales person nya sungguh berhemah dan harga barang kat situ jauhhh lebih murah dari kat kedai Se** H*eng tu. So aku dah berkenan dgn satu TV...52 inci..hok LCD yg bleh melekap kat dinding tuh...mak aihhh..sgt berkenan..nak fengsan le tgk regenya... ekkekekke..tak yah le..so aku beli le TV yang berada di tahap kemampuan ku..sales person tu tanya.. " berapa budget u?" aku jawab " RM400.00" ...hahahha..dah semekin dah lately ni..kempisss...so dia tunjuk le a few brand yg OK..within my budget..hem...ok le..idok le kecik sgt..21 inci.Tapi lawo le jugek..ala..aku bukannya duk nak tgk TV 24 jam..tah-tah sesekali je aku duk sini..sekadar bersinggah-singgah..janji keluar gambor sudah (ni kata-kata org yg poketnya sudah teramat berlubang..ekekke)..

pastu aku nak pilih petisejuk pulak..hem..sudah berkenan dgn peti sejuk 1 pintu pensonic..kalau org lain maybe tak hendak kot brand pensonic ni..nak tau napa aku berkenan?..Sebab lawa...kekekkeke..bukan le sebab fungsinya ke menda..ekkeke..pesen baru...hehe..tapi sales person itu sudah promote2 aku hok dua pintu, lagi jimat karen katanya..yg hok satu pintu ada frost, so lagi kuat karen...ye le tu...aku udah kompius..hok 1 pintu ke 2 pintu? last2 aku kuar dari kedai..and pi kedai Se** H*ng semula..sales asst yg tadi layan haku...hem..aku duk beriya2 ke bahagian peti sejuk..then dia duk kempen2 aku macam2...(sebenarnya aku dtg situ nak compare2 rege je).ada satu peti sejuk tu aku dah berkenan..and rege nya ok le kot..aku ada kad ahli Se** He*g so dapat le kurang RM180.00...and aku pulak konon2 beriya nak beli..and dia cam paksa2 aku pulak..hehe..aku pulak siap tanya..bila bleh hantar..ehhehe...then aku ckp.." bleh amik gambar tak peti sejuk ni?.." dia tanya.."kenapa?" aku jwb " nak bagi husband i tgk..i nak MMS dia..tgk dia berkenan tak?.."..ahhahahahha.....ekekkeke.." dia ckp.."boleh...boleh.." aku pun snap2 la..and konon2 pi ke sudut..buat kol..konon2 kol laki..kekekkeke...padahal berlakon je..and bila dia nampak aku tgh duk berkol2..dia pun duk jauh sket..dan sesambil le bertelepon yg konon2 itu...aku kuar dari kedai..ekekkekekke..

Then aku masuk balik ke kedai satu lagi..ku compare model yg ku nak itu.wow..jauhhhhhh bezaaaa....and nak dpt less tak yah pun kena jadik ahli bagai...dah hasil aku mebodek dan menawar lagik..dapat less lagik..and TV tu pun dpt less lagik...ekkee..so akhirnya ku beli TV dan peti sejuk dikedai itu....hehhehhehe...hari ahad ni depa anto..
Kesimpulan aku..kedai Se*g He*g tuh mahal...dan depa duk suruh kita jadik ahli tu pun cam nipuu jek..konon2 jadi ahli dpt less...hem..xmo dah pi kedai tuh lagik...babai le...

Then haku pi beli nasik..beli pecal makan kat rumah..atas lantai..pastu tidur cam ular sawa tertelan ayam...fuhh.....pastu pi opis semula..

and petag tadik balik ke rumah..ku singgah tesco...beli barang2 asas utk rumah baru. etc..erk...sopping lagik...fitam..

6 comments:

Beruang Madu said...

Catz... pada aku lah kalau nak beli tang tv tu ko boleh pilih yg kurang sikit tapi kalau beli peti sejuk mmg kena yang mahal betul...maksud aku bukan paling mahal tapi paling besar...

kat umah aku tu aku rengek kat Shah, last dia beli yg gabak bear tapi bagi aku itupun tak cukup besar lagi... kalau rajin masak.. kena ada icebox yg sesuai... gitu... kalah membeli menang memakai

Beruang Madu said...

Catz..tolong aku... masa aku start belajar masak...semua keluarga aku letak gula masa masak.. betul kan orang jawa suka letak gula dalam masakan... aku confuse lah ... betul ker?? Sambal goreng ker, pecel ker apa2 ker.. tolong jawab..betul ker??

Catz said...

yup beruang.. i agree with u lah..TV tuh aku beli asal buleh tgk jek..peti sejuk tu akhirnya ku beli hok 2 pintu akhirnya..coz duk mikir..bukan selalu beli..and peti sejuk tuh teramat penting le bagi aku...kalau nak wat makan-makan ke..etc..buleh buh byk barang..kan..

Catz said...

Yer.aku mmg style masak bubuh gula..terutamanya buat sambal etc..sebab?..nak balance kan rasa..aku tak guna ajinomoto..so garam + gula untuk balancekan rasa..lemak2 gituh..tapi buh gula sikit je..bukan bubuh banyak...emak ku pun masak mcm tuh..aku tak suka makan sambal yg ada rasa pedas tajam..so buh gula sket terutama sambal nasi lemak..ada pedas2..lemak manis sket..baru sedap..hehhe...so gula tu mmg salah satu ingridient penting dalam masakan aku..samlbal goreng ke..pecal ke..mmg buh gula..
yang penting kan beer..sedapsss...hiks...

Beruang Madu said...

thanks for the explanation.. tapi itu cara org jawa masakkan...??

Catz said...

yer kot..tapi ada jugek yg tak suka gula..macam jiran aku kat kg umah mak ku..dia tak suka masak buh gula..
org kelantan pun masak buh gula beruang...