Monday, September 1, 2008

Kari ikan terubuk

Teringat kari ikan terubuk mak Saira. Ada kan terubuk dlm peti ais. Ni masak last week.
Tapi takde pula herba campur yg Mak Saira suggest tu..kat mana nak beli ni ek..

Bahan-bahan:

Ikan terubuk - 1 ekor
serbuk kari ikan - 1 peket
halia- 1 inci
kulit kayu manis - 1 batang
buah pelaga- 3 biji
bunga lawang - 1 butir
sedikit biji sawi
bawang merah - 4 ulas
bawang putih - 2 ulas
tomato merah- 1 biji
bendi - 5 btg
santan - 1 kotak
jus asam jawa.
minyak utk menumis.

Cara-cara:

Buang sisik, siang ikan, hiris 3 bhgn, cuci bersih dan toskan.
Tumbuk bawang merah, bwg putih dan halia.
Tumis bahan tumbuk hingga baik bau. Bancuh kari ikan dgn air dan masukkan dlm tumisan.
Tumis dgn api perlahan.
Masukkan kulit kayu manis, bunga lawang, buah pelaga dan biji sawi.
Tumis bahan-bahan hingga agak garing.
Masukkan santan diikuti dgn jus asam jawa.
Kacau dan biar mendidih.
Masukkan ikan, kacau.
Masukan tomato dan bendi, biar agak layu.
Masukkan garam.
Kacau sebati, dan hidang.

5 comments:

CurieDesigner said...

mak i tak guna ikan terubuk ok... terubuk hanya sedap panggang or msk asam pedas la kak oi..

Bangla Tambak Johor said...

ko keji nyahhh..
saaja jer tampal gambro makanan sedap sedap orang tengah posaaa nih...

CATZ said...

hi saira..
aku tersalah bubuh ayat lah...hehhehe..
weh...masak kari pun meletop tau ian terubuk ni...tak caya try la..

CATZ said...

oit noreh..
ko bukan nya puasa pon...

Najib Ariyan Ali Basha said...

Entah kenapa walau bagaimana jawa pun sekali kita nih... kari tetap takleh tinggal, kenapa yer??