Wednesday, September 10, 2008

Mek dah kurus!

Last week catz beli magazine ni...saja nak kill time masa duk tunggu urusan di opis imegresen..kalau bukan bulan poser boleh lah lepak minum kat kedai mamak (kalau tak puasa pun tak boleh la bulan2 poser ni minum secara terbuka kat kedai makan tau..nanti kena tangkap dan kena angkut dgn VAN jenazah..haaa..) tapi bulan poser, so turun dr opis tuh nampak kedai majalah...beli le majalah ni..RAPI. Byk tips kesihatan bagai kan...2 jam baca..khatam.
kenal tak cover majalah ni?? nik sayyidah Fatiha or MEK... sapa pernah dgr sitcom "SALAM PANTAI TIMUR" sure pernah dgr suara dan tgk lakonan dia kan?... ala..g dulu digosip dgn pelakon M.Rajoli tu..iskk...tak kenal jugak??..ala yg berlakon dlm citer EZORA drama pukul 6.30 ptg dulu tuuu...

Now dia dah kurus....dulu berat dia 109 kg..pastuh masa dia serius nak menguruskan badan, berat dia 103 kg. and NOW she is only 51 kg..and working hard to make it 50 kg!!!
Bila catz baca cerita dia, catz jadik semangat balik..sebab lately aku makan cam nak rak walaupun bulan puasa (opss..smlm pi bazar Ramadan aku beli nasi ambang lagik dan nasi kerabu dan karipap..hiks).

so meh aku bagi sinopsis sket bagi yg tak tau kisah dia ni..mungkin boleh dijadikan panduan ke..inspirasi ke utk yg nak turunkan berat badan.catz tertarik kisah dia coz she worked hard to get kurus..bukan makan pil2 kurus utk kurus secara express.

Ok..she worked hard in 16 months to kurus. During that period, NEVER nasi. NO NASI at all. Tapi dia buat pemeriksaan kesihatan secara berkala dan kerap utk make sure kesihatan dia dlm keadaan baik.

So how she motivate herself at the very beggining?
Dia kata kpd diri dia " aku cuba 10 hari dulu, kalau tak turun aku makan balik"..dan jgn berkata "esoklah...esoklah..".
so dia tak mkn nasi, tak mkn mknn berlemak,tak minum ais, kurangkan gula dan tak mkn daging dan ayam (opss...smlm aku baru makan ayam..hiks..). pagi dia minum secawan kopi tanpa gula dgn 2 keping biskut high fibre.Roti pun dia tak makan..! Dan dia minum air kosong 7 botol satu hari (4 botol kecik, 3 botol besar). Tengahari dia tak makan. pg dia makan salad, buah betik, jambu batu or epal hijau. No food after 8.00pm. Then tidur awal supaya tak fikir pasal makanan..hikhik. So dlm masa 10 hari, berat dia turun 5kg!!! so dia teruskan sampai sebulan, berat dia turun 10 kg. so in 3 months she lost 30kg. WOw!! Dan ia telah memberi semangat kepada dia utk terus usaha keras hingga achieve berat badan sekarang.

Selain jaga makan, dia menseimbangkannya dgn aktiviti senaman. sehari dia joging 2 jam (aku duk atas treadmill 30 minit pun dah nyawa-nyawa ikan..huhuhu)..

Dulu dia ckp dia pakai baju saiz XXXXL tapi now dah boleh pakai saiz S. Dulu masa nak kurus, every week dia akan beli baju utk motivasikan diri. Kira beli yg saiz kecik dan cute,then gantung dlm lemari lah ni...good idea..

selain tuh dia ada mkn produk berasaskan herba yg diusahakan oleh keluarganya. dulu org ckp dia cam umur 30 lebih..ow semua org ckp dia nampak muda...dari usia sebenar...now memang dia nampak sgt cun compare dgn dulu. ramailah pengarah drama nak amik dia berlakon now ni..

Untuk menten berat badan sekarang..dia ubah2 sukit menu dia...kalau jemu dgn salad, dia gantikan dgn bihun tomyam tanpa daging atau mihun sup..pun tanpa daging. dia juga makan ikan kukus/bakar dan ulam-ulam and banyakkan minum air...
kalau nak baca artikel penuh belilah majalah RAPI bulan september (eh...promot...hikhikhik)..
Saja buat entry ni utk share dgn u ols yg berhasrat nak reduce weight cam aku...


13 comments:

atty's said...

jeles tgk mek..nie..
aku bila nak kuyus cam dia nie huhuhuhuh..daging tu ler feveret..

re : catz kty duk kat fasa 2..dkt je ngn apartment catz kot2 catz nak kasi kek ke..kekekekkeke

PurPle said...

penah nmpk dia live kat pwtc... boleh tahan lah... mcm anak patung yg agak chubby bergerak... oopsss... adakah aku sdg mengumpat... isk... tak lah... kira puji lah tu kan... anak patung kn comel.
btw, dlm ezora tu dia nmpk tembam lg... tp dlm majalah ni mmg nmpk dia dah kurus la yek.

PurPle said...

oh lupa... i tag u k!

adie-ishmael said...

Gawat catz! gawat ni...walaupun dah 10 hari kita berpuasa,jarum alat penimbang tu masih statik tak gerak-gerak!!!

axim said...

tu lah yang orang kata..takder jalan mudah nak kecapi kejayaan...kena usaha keras dulu..syabas buat MEK!!

Catz said...

hi atty...

kalau nak seribu daya..mek dah buktikan..kita bila lagi..hahahha..lepas raya??..hehheheh..
oh..duk fasa 2 ke?...dekatlah dgn rumah mommy nya ye??..
dekatlah kita..bila2 kiat leh datinggg..

Catz said...

purp...
wahh cute lah tuhhhh now mmg cun kann...jeles mak nih..

Catz said...

hi adie...
ko buka puasa mkn cam nak rak ke?...hiks..cuba ko kontrol skett..
sure jarum tuh bergerak ke belakang..jgn dia bergerak ke depan sudahhh..tak dpt diselamatkan..

Catz said...

hi axim..
ko punnak kurus ke..ko tak yah lah..dah kurus..mmg tak mudah nak buat nih..kena kuat semangatt..

Faris said...

Nur,

Waahh..unbelievable...well done, Mek.

Kita dah kurang 2 kg; tanpa perlu dekat ngan gym pun..., he heh :-)

- AF -

syukur said...

she look hot in her new figure ...

Catz said...

yes doc..she look hottt!..aku jelesss.

adieha said...

hi.. nak kurus ke? maybe i can help you.

my herbalife blog: http://myh3rbalif3.blogspot.com

my before & after photos:
http://myh3rbalif3.blogspot.com/search/label/Photo%20Gallery

email me (adieha@gmail.com) kalo interested.