Thursday, September 18, 2008

Jalan-jalan (dari lensa ku)..menjelang raya.

Semalam hari cuti utk negeri Selangor.
bestnya...
sahur simple...air rumput, 2 biji kurma dan milo-O
selepas sahur aku tak sambung tidur, buat apa yg patut dan...solat subuh dan,
aku bermalas-malasan saja...
hinggalah aku tertidur hingga menjelang tengahari...

aku paksa diri aku bangun..around pukul 1 gosok-gosok mata, ON TV... dan cuci muka. Tgk Berita.
Mengantuk. Rasa nak tidur semula sampai petang. Apa ke hal lah aku nih kan..tulah, banyak sgt tidur, dah letih semacam...

Aku ON lappy dan surf, bloghop dan sembang dgn kawan-kawan maya.

Nak masak ke ?? Hem..malas..oke..bila ci kiah ni dah malas memang semua periuk dan kuali gantunglah...penyakit malasilitis cookingolitus dah maiii....ala..beli je lahkan...kalau semua org rajin nak masak, kesian dgn org yg berniaga kat Bazar Ramadhan kan???? Sapa yg nak beli?? So macamana ekonomi nak berkembang??..Inflasi meningkat. Dan kalau semua org yg berniaga kat Bazar tuh dah tak berniaga sebab takde org nak beli, tentulah peniaga sayur di pasar, ikan, penternak ayam, kambing, lembu, nelayan, penanam sayur pun menerima kesannya. Abeh?? tak kesian?? Kesian juga pengusaha-pengusaha tempe sebab kalau peniaga2 nasi ambeng ni tak beli tempe dia..takkan dia nak eksport tempe tu ke Venezuela pulak... so nampak tak kesannya kalau aku tak membeli nasi ambeng kat bazar ramadhan??..nampak??? haaaa..seee...now u can see the water very clear kan...

so oleh sebab itulah..aku gagahkan diri jugak ke bazar ramadhan..sebab nak membantu ekonomi negara la ni..aku beli nasi ambeng..hahahaha...cant resist lah tgk bungkusan nasi ambeng tu oke.Lagipun aku dah jatuh centa dgn nasi ambeng akak ni..lauk dia mcm-mcm, banyak jenis, nasi banyak dan regenya RM4.00 saja. Sedap pulak tu.
Tapi makan tak sampai separuh pun..banyak...tetiba aku rasa aku ni betul2 suka membazir lah...iskk....


Balik dari bazar ramadhan, aku jalan-jalan di bandar kecil ni. Terasa mcm berjalan di Pekan Pt Sulong hiks...
Semua kedai sgt meriah, menjual keperluan hari raya, dari kuih raya, kerepek raya, baju raya, lampu raya, songkok raya dan sebagainya. Kedai-kedai kain baju sgt meriah dgn deretan baju-baju melayu siap. Suara DJ di sebuah kedai kain terbesar di bandar kecil ni sgt lah meriah. Dan asyiklah menyiarkan lagu raya dan kadang-kadang aku rasa dia a bit meroyan sgt nak raya ke apa... sebab..pukul 5.30 ptg, 18 Ramadhan, pasang kaset Takbir Raya kuat-kuat which is aku kompius pulak...eh??.eh??..dah raya??..eh..esok dah raya keww??
and DJ tuh ckp.." sekiranya anda berbelanja RM130 ke atas..kami akan berikan anda duit raya!! mari-mari-mari..kami nak beri anda duit raya.. " ...ye ke bang....??..ke sampul duit raya yg ko maksudkan tuh...
and kdg irritating jugak bila aku baru nak belek baju raya budak yg tetiba aku nampak kat kedai tuh kiut-kiut... and DJ yg duk kat depan kedai dgn segala mikropon dan CD lagu raya dia tiba-tiba ckp .." haaa...kak..pilih kak...baju budak..dengan harga MURAHHhh....harga murahhhHHH....pilih-pilih...promosi jimat hari raya..takkan beli 1 je kak...??..raya setahun sekali kak..beli 5 helai...5 helai..baru meriah..."..eh..
kat situ aku sorg je yg tgh belek baju kurung budak kecik...and motif..dia ingat aku ada anak 5 org ke??
terus aku kuar kedai tuh pi kedai lain....erkkk...
Akhirnya aku beli sepasang baju kurung utk kuhadiahkan pada seseorang. Cantik coraknya..bunga hijau, ada hitam and ada batu2 yg bergemerlapan..hahahaha..meriahh.

Dari dalam kedai sampai lah along corridor tuh org berniaga...aku klik-klik...jln2 nak tunggu waktu berbuka...

12 comments:

mohdamin said...

Bestnye selangor cuti, K.L tak cuti so boleh jalan2 dalam office jek.

Shah said...

Waaaaaa. Kat pasar ramadhan mana yang ada jual nasi ambeng nih? Nak pegi beliiiii..... Dah lama tak makan... Last sekali masa balik kg abg bear diorang masak nasi ambeng utk kenduri

Anonymous said...

seronok membaca catatan harian catz....menghiburkan

adie-ishmael said...

nasi ambeng lagi...ya allah!!! terliurnya aku...nasi tumpeng ada tak? Catz wong jowo yo??

Catz said...

hi mohd amin,

oklah..jln2 dlm ofis hilangkan mengantuk.hiks....

Wahidah said...

so catz dah start shopping ke blom ni???

Zuridah said...

nasi ambeng tak pernah rasa lah...catz nanti masak boleh?

Catz said...

hi mohdamin..

oklah..boleh jln2 dlm opis..hilangkan mengantukkk

Catz said...

hi doc shah,

nasi ambang nih kalau nak beli di area lembanh kelang ni kena pi selangor lah..
saya beli di Banting...sini ramai org jual...u boleh cari kat bazar ramadan depan tesco banting.
ada lagi beberapa tmpt lain yg jual mcm bazar ramadan dkt dgn pasar banting.
kalau susah sgt cari, suruh abg bear itu memasaknya...hehehe

Catz said...

adie,
yes..i ni originally jawa oke..
nasi tumpeng tuh apa??? sama ke dgn nasi ambeng??

Catz said...

wahidah..
catz takde soping apa pun utk raya..u camana?..wahh..u kena keje kan time raya nantik ye..

Catz said...

hi zuridah,
u org mana? nasi ambeng ni hidangan org jawa yg biasanya dihidang semasa kenduri, di mkn dlm dulang beramai2. Nasi putih yg disertai lauk ayam goreng/kari/sambal/msk kicap , sambal gireng jawa, tempe, ikan masin, serunding kelapa dan mee/meehun.
saya masak??..hehheheh..boleh kot..