Saturday, September 6, 2008

tensi!!

tensinya..
internet selow dan asyik no network saja, walau kat moden indicate full bar UMTS...
teruknya selekom nih...
teruk gila service nya....
frust lah..

6 comments:

Faris said...

Nur,

Signal strength is not related to bandwidth or speed....you should know that ;-)

Bukan you kerja dgn telecommunication company ke?

Catz said...

hi faris..
tak kira le apa yg sangkut paut dgn strength tuh...bandwith ke..rubber band ke..speed ke...apa ke..aii nak line aii oke...
napa ek..boleh tak u story mory sikit..??
kalau pagi..line oke..laju sikit...bila ptg jek..cam toootttt!!..gerammm nehhh...

Faris said...

Nur,

Biasalah. TMNet seronok je ajak org ramai subscribe Streamyx, tapi Streamyx ni technology "shared bandwidth". Lagi ramai users online, lagi sikit setiap org dapat bandwidth. Malaysians ni kaki download. Weekends jangan cakaplah. Pipeline TMNet, dia tak nak perbesar...

Cuba go online waktu 3 pagi tengok. That's what I'll try in a few days time to upgrade the OS on my laptop. Nak go online sebelum sahur (oghang Utagha kata 'soq' :-)

- AF -

Catz said...

HI AF,
saya bukan guna streamyx..
tapi celcom 3G broadband tuh..(which is ai rasa takdelah broad mana band nya..)
sekejap2 signal drop..dari UMTS jadi HSPDA and sellau jugak langsung ke GPRS..azab betull lah..

hem..nak kena upgrade OS??
huks...mana tau lah nak wat benda2 nih..tau guna komputer jek..jahilnyaaa..huks..huks..pegang senduk kat dapur reti la..iskk.
kalay TMnet streamyx tuh sya tau depa share bandwith,,kalau ramai guna akan jadik selow..kalau 3G broadband nih cam tuh jugak ke??
kdg tuh ful bar tapi takleh surf langsung..mcm no network..penat dah godek..re start etc..

Faris said...

Nur,

Oh, tak guna streamyx ya. Kira canggih jugalah pakai Celcom 3G, which is also a shared bandwidth technology.

Kalau signal drops, probably signal attenuations due to due to atmospheric conditions...masa tengah buat testing kat pedalaman Sabah dulu, semua Internet connections guna VSAT (kira satellite dish lah), kalau mendung ke, signal deteriorates, kalau hujan ribut petir, alamat tak ada signal langsung, macam Astro, silap haribulan kena petir lagi :-)

Kenapa tak nak try P1 Wimax?

Nak kena update the OS on my laptop. I tak guna Windows, guna Linux.

- AF -

Catz said...

hi Af,
oh mcm tuh ke..??..hem...walau pun 3G..tapi coverege tak meluas..hampeh je kdg2..
kalau saya kat rumah satu lagi..rumah bawah, signal oke je walau satu bar..laju jugak..tapi bila saya stay kat apartment tingkat 16..duhhh..mmg azab..kdg full bar tapi cam takde network je..azabb...
PI wimax belum meluas..area lembanh klang pun belum cover semua lah...
area saya lagiklah takde...say pegi masa pre launching waimax..masa tuh dia buat seminar sekali..mmg agak murah..dan depa kat lagi bagus dari 3G bagai tuh..tah le..we'll see..