Monday, September 22, 2008

RM1=4 benda

Bandar Muar


oh...
i have a great weekend..yuhuuuu....
balik kampung beraya...hahahhaa..aku dah raya dulu.. (meroyan nyaa)..
oh..aku sahur dgn bubur lambuk yang sedapps....super sedap.
then pagi ahad, tidurr....lepas Zuhur, shopping dan ronda-ronda di Bandar Muar.
Hem...biasa je suasananya..agak lengang di Shopping complex, mahupun di gerai-gerai kuih yg terletak berhampiran bas station Muar. Tahun ni macam lain sikit lah...pegi mana-mana pun a bit lengang. sebab org belum shopping atau pun semua org nak berbelanja secara berhemah dan mengalami keinsafan. Selama ini, biasanya org aka begitu berhabis-habisan utk persiapan hari raya. Kalau boleh kuih biar sampai bucu meja, langsir mesti baru, baju mesti baru, kasut baru, karpet baru, kerusi meja baru (???), setokin baru, kereta baru, dsbg nya lah...
tapi mungkin as time goes by, pemikiran pun sealiran berubah. Org dah tak kisah sgt pasal kuih raya (ada 3-4 jenis dah oke) ...baju ala kadar or pakai je seadanya pun takpe...no need langsir baru, etc...mungkin org dah fikir, kalau ala kadar pun, raya tetap raya... banyaknya kuih or banyaknya benda yg baru bukan lagi indikasi meriah atau tidak raya itu...ehm...
ataupun bahang kemelut ekonomi dah makin terasa...jadi ramai yg berhati2 berbelanja..
mungkin lah..
ni pendapat aku je..


Dalam perjalanan balik ke rumah emak, wah..terdapat begitu banyak org berniaga di kiri dan kanan..berniaga juadah utk berbuka puasa. So, aku pun terasa nak beli kuih juga...sajalah..nak rasa kuih di Johor.Stop kat tepi jalan..ada 5-6 gerai juadah...
Beli kuih karipap sardin.


catz: kak..nak karipap sardin..
akak penjual: nak berapa?? seringgit?
catz: ni kira camana kak?
akak Penjual: RM1.00 4 biji
catz: aaaaaa??
akak penjual: kenapa dik??
catz: murahnyaa..
akak penjual: adik ni mesti dr KL yer??...
catz: ye (hahaha...)
akak penjual: kuih2 ni semua RM1.00=4 biji kuih....
catz: bagi RM2.00 karipap..

murah kan??...hem...untung jugak duk johor ni (bukan Jb ye..)...makanan masih murah lagi...

so catz proceed ke Bp..dan lalu bazar Ramadhan di Pekan Semerah...saja berhenti..sebenarnya nak cari air katira..tah..tadi on the way nampak , tapi dah terlepas..so sajalah kot2 ada kat bazar ni..
yesssssssss!! ada...ada...! errr....kat negeri lain takde kot..tak taulah kot ada kat bazar2 lain di selangor ni..tapi kat Johor je yg biasanya ada.. anddd..murahhhhhhhhhhhhhh!!
satu bungkus RM1....so aku beli dua bungkus air katira...oh....bestnya!


air katira yg warna hijau ni...

juga ada beberapa gerai jual nasi ambeng...dan harganya..juga murah...yg kat atas ni..RM2.50 sahaja...murahkan..? tapi aku tak beli coz nak makan spesel hari ni..tak nak spoilt..lagipun kan.. aku dah hari2 makan nasi ambang..sampai muka aku pun dah makin bulat cam bulan mengambang..

mak masak apa??? ehm...tunggulah next entry..i'll blog bout it...

5 comments:

atty's said...

CAMNIE NAK DUK JOHOR LE...

mohdamin said...

aduss rase nak repeat balik tour de muar.

iNGENiOUS AYU said...

uish.. murah tu kuih RM1 utk 4 bijik. huhu.. sedap x karipap tu catzs? :)

air katira?? eh, x penah dgr pon kat shah alam? memang ada dkt johor je ke?

Catz said...

hi atty,
jomla..pindah johor..sangggup ke???


hi amin,
u org muar ke??

hi ayu..
karippa tuh sedappp dan murah..
ye..air katira jumpa kat johor je..
mmg asal johor kot..

adie-ishmael said...

sedap pula nama air tu...katira...rasa dia tak tahu la macam mana?