Saturday, September 27, 2008

sambal goreng jawa


semalam, catz teringinnnn sesangat nak makan sambal goreng jawa. Pergi kat bazar ramadhan dekat depan tesco tuh takde..iskk..actually ada la..tapi not johor style.. sambal goreng jawa selangor ni lain sikit..or maybe ada jugak org selangor yg buat sama dgn style Johot kot..tapi tak jumpa...tapi aku memang teringin gila ala-ala mengidam..takut pulak kalau tak buat, aku malam-malam mengigau.." sambal gorengggg...sambal gorengggg!! sambal goreng jawaaaa..i lap uuu"..isk...kan menakutkan tuu..
so sebelm buka..buat le cepat-cepat...ehmm...hilang kempunan aku...
so ni resep sambal goreng ku.

Bahan-bahan:

tempe (goreng)
suhun (rendam dlm air)
tahu (goreng danhiris dadu)
kacang panjang (hiris nipis)
kentang (hiris nipis dan goreng)
bawnag merah - 4 ulas
bawnag putih 3 ulas
ikan bilis - satu genggam
udang kering - segenggam
cili kering (blended) - 3 sudu
kicap manis
garam

Cara-cara:

tumbuk bawang merah, bwg putih, ikan bilis, dan udang kering.
Tumis bahan tumbuk hingga naik bau, masukkan cili kering.
Tumis hingga agak garing.
Masukkan tempe, tahu, kacang panjang, kentang dan suhun.
kacau sebati..
masukan kicap ikut suka, buh garam sikit.
Kacau sebati, hingga kacang layu.
angkat.


makan dgn kerabu pucuk paku dan tauge. nyummmmmmmmmm.


5 comments:

AziBam said...

roha,,, aku pun teringin nak makan sambal goreng jawa ni!!!! Aku try try nanti kalau jadi aku bagi tahu..

Catz said...

hi ajibam,
ni resepi aku suka-suka tau..entah sedap entah tak..
sedap kalau bubuh paru ke, hati ayam yg digoreng pastu hiris dadu atau hati lembu ke..lagiiii sedapp..hiks.

Aiza Azril said...

Hi there, thanks for the resipi tu yeh..dah cuba tadi...sedap sangat! :)

ashiena said...

akan mencuba kejap lagi :)
thanks...

ashiena said...

akan mencubanya kejap lagi.. thanks! :)