Saturday, September 13, 2008

Karipap pusing..oh.karipap

Karipap pusing ni antara kuih favorite catz..tapi jarang lah buat. Dulu rajin lah juga. Yg dlm gambar ni catz beli kat bazar Ramadhan hari tu..sedap, besar dan worthlah RM0.40 sebijik ni..
Bila mkn karipap pusing ni...aku teringat suatu kisah..
meh aku story sikit...

masa tuh aku 4th year kat universiti. Dulu-dulukan..kalau cuti semester kan lama kan..
masa tu kak long catz keje di Kelantan..di Kuala Krai...so time cuti semester, catz pun pi lah jln-jlan ke rumah dia...duduk dlm 2-3 weeks gitu..saja menyebok2..hehhe..sesambil tuh aku jagalah anak sedara aku kan...
And kakak aku ni..hantar anak dia ke baby sitter lah..jiran dia lah, tak jauh dr rumah sewa kakak aku...akak tuh mmg org asal kelantan..memang kelantan pure lah kan...
aku ni time kakak aku pegi keje, aku bosan la....mana lah ada panggung wayang ke apa kat sana kan..shopping mall pun takdo.Bosan gile.
So ntuk hilangkan bosan...aku kdg bertandang le ke rumah baby sitter kakak aku..and kalau lagi 2-3 jam kakak aku nak habis keje, kdg aku angkut je anak sedara tu balik rumah..so boleh aku main-main dgn dia kan walau aku panic jugak masa tu kalau dia nangis..umur dia masa tuh dlm 8 bulan gitu kot.lupalah...dan aku jugaklah yg selalu masakkan bubur nasi dia..sampai bermangkuk2 dia makan...
so..aku nih...masa tu..aku suka jugak masak. dan kuih yg aku tau buat cumalah karipap..
so.bosan-bosan aku buat lah karipap...kdg karipap biasa..kdg karipap pusing. Mak aku yg ajar buat karipap pusing. Agaknya sebab mak aku pun suka buat karipap masak aku kecik-kecik dulu. Dulu bukan setakat karipap, segala kuih lapis lah...kuih kukus etc, tapi now jarang sgt lah mak buat kuih tu semua. Mungkin sebab kami dah pandai buat and zaman ni dah ramai org jual..beli lagik senang.
opss...apalah aku melalut ni.. berbalik kepada kes karipap pusing tuh...kehkehkeh..

So kdg kakak aku bawakkan karipap tuh kepada baby sitter anak dia. saja2 lah bagi. Makcik tuh pun memang buat jugak karipap kadang-kadang..utk jualan. ni kira part time dia la...di samping membaby sit dia buat karipap jugakk. dia jual mentah..letak dlm plastik, dipaketkan dan tinggal goreng je..
so satu hari tuh..aku dtg rumah dia...bawak karipap pusing..yg dahsiap goreng...dan masa tuh mmg dia tgh buat karipap..so dia tanya..camana aku buat karipap pusing?
aku pun ajarlah dia..dari A to Z...kena buat dua adunan tepung...yg satu adunan kena guna marjerin lebih etc lah..then masa melenyek tepung, masa melipat etc lah..
so dia pun berjaya buat dan lepas tuh dia bermiant utk buat karipap pusing. opss...dia ada anak lelaki...dan dia ada berhasrat cam nak kenen2 aku dgn anak dia...hahahaha...koser dennn...
takdenya.....
so bisnes karipap dia makin maju especially karipap pusing..bila kakak aku dah pindah johor, dia betul2 concentrate buat karipap..siap beli mesin utk adun tepung etc..wahhhh....ke seantero daerah tuh lah pemes karipap pusing tuh..sampai dia supply ke merata tempat. Dan anak dia pun dah kawin dan dia pun dah bercucu lah...dan dengarnya..dia dah jadi tokey karipap berjaya..
moralnya...
makcik karipap..royalti ku mana?..hiks...royalti resepi karipap itulahh...hihihihiks..

tu lah kisah karipap pusing aku.
hahahaa..entry ni byk betul perkataan karipap kan...hahhaha.sukatik.

2 comments:

mohdamin said...

hahaha
tak pe lah catz, kalau tak dapat royalti kat dunia.
natik kat akhirat berlambak lambak royalti kau dapat sebab nye kau bagi rezeki kat makcik tu sampai ke cucu cicit.

Catz said...

hiks..hiks.