oh..tema beberapa entry ni ada kait mengait dgn acara memasak juadah raya.
seorang teman bertanya sekiranya saya boleh suggestkan kpd dia beberapa juadah utk pagi raya dan cara-caranya membuatnya.
Kebetulan hari ni catz masak 3 juadah iaitu (termasuk nasi impit 4 la kan??) utk berbuka puasa,
kuah kacang
lodeh
rendang daging.
nasi impit
kuah kacang
tumis bahan kisar hingga garing
tadaaaa....!! sedia utk dihidang.
Bahan-bahan:
kacang tanah (lebih kurang 3 genggam)
bawang besar 1 labu
bawang putih 3 ulas
cili kering - 7 biji
halia - 1 inci
serai- sebatang
gula melaka
gula pasir
minyak utk menumis
air
Cara-cara:
Goreng kacang tanah, angkat dan toskan, biar sejuk sikit, kemudian kisar kacang tanah kasar (jgn halus sgt, tak best).
kisar bawang besar, cili kering, bwg putih dan halia.
Tumis bahan kisar hingga naik bau dan masukkan serai yg sudah diketuk.
tumis dgn api kecil hingga agak garing.
bancuh kacnag yg dikisar tadi dgn air dna masukkan dlm tumisan.
Kacau sebati, tambah kan gula melaka, gula pasir, garam.
(optional : kalau suka bubuh kicap manis sikit utk warna dan rasa).
kacau dan biar mendidih hingga pecah minyak, dan sesuaikan rasa.
angkat dan hidang.
best dimakan dgn nasi impit.
kacang tanah (lebih kurang 3 genggam)
bawang besar 1 labu
bawang putih 3 ulas
cili kering - 7 biji
halia - 1 inci
serai- sebatang
gula melaka
gula pasir
minyak utk menumis
air
Cara-cara:
Goreng kacang tanah, angkat dan toskan, biar sejuk sikit, kemudian kisar kacang tanah kasar (jgn halus sgt, tak best).
kisar bawang besar, cili kering, bwg putih dan halia.
Tumis bahan kisar hingga naik bau dan masukkan serai yg sudah diketuk.
tumis dgn api kecil hingga agak garing.
bancuh kacnag yg dikisar tadi dgn air dna masukkan dlm tumisan.
Kacau sebati, tambah kan gula melaka, gula pasir, garam.
(optional : kalau suka bubuh kicap manis sikit utk warna dan rasa).
kacau dan biar mendidih hingga pecah minyak, dan sesuaikan rasa.
angkat dan hidang.
best dimakan dgn nasi impit.
tumis bahan kisar hingga garing
tadaaaa....!! sedia utk dihidang.
nasi impit bersama kuah kacang
diharap entry ni dpt membantu teman saya utk memasak juadah raya nanti.
5 comments:
wah catz ni sajo je tau..kalo adik aku tgk.nangis nieh
hi atty,
dia oke je...baru sembang panjang mlm tadi dgn dia..hiks..
selamat hari raya..
maaf zahir dan batin..
miow
kacang tu goreng kering ker berminyak? nak buang kuli ke tak yah? Sorry le, I ni bab masak mmg hancus
kcg tu saya goreng guna minyak (sebab nak cepat..hehehhee)..saya takbuang kulit pun...malas..dan rasanya best jugak..saya mmg suka kuah kcg yg agak gelap warnanya.. tapi masa blend tuh..blend kasar je..
jgn halus...tak best..
kalau rajin, goreng tanpa minyak..dan buang kulitnya..ramas-ramas dan tiup..kulit kcg tuh akan berterbangan..
sambal u nanti warnanya kemerahan lah..pun sedap jugak...
ikut selera masing-masing ..hiks.
still beraya keww??
thanks for visiting my blog yg tak seberapa ni..
nak kena try ni, cadang 18/10 ni nak wat open hse, shall I invite you to be chef-de-mission? hehehe meh la kat Ampang jer
Post a Comment