Wednesday, September 3, 2008

mari buat mercun...jom!

Hem...tajuk entry ni kang mengundang kontroversi plak ni karang...hihihi.
aku ingat kuih je ada home made...mercun pun adaaaa...hahhaa

tadi tgk berita TV3..now baru puasa hari ke tiga kan..?
dah ada budak hampir putus jari masuk hospital sebab??..main mercun..dan yg lagi best tu...mercun buatan sendiri.
Hamboiii...pandainya budak ni...lupa umur nya berapa tapi rasanya budak sekolah rendah lagi la..
sure budak ni subjek sains dpt A kan...siap buat praktikal wat mercun.
Budak yg kena ni org kelantan.
So tadi Tuan Guru Nik Aziz telah diminta mengomen hal tersebut oleh seorg wartawan.
Nik Aziz kata : "Benda ni berlaku tiap-tiap tahun. Kita mesti hukum seberat-beratnya org yg menjual mercun tu"...

masalahnya...budak tu bukan putus jari sebab mercun yg dibeli di Kedai Ah Kau, tapi oleh kerana mercun buatan sendiri ...so baik piat je tinger budak tuh..
geniusnyaaa kan...aku yg umur dah tua ni pun tak reti tau nak buat mercun. Aku ni belajar aliran sains, pastu amik engineering..tapi tak reti pulak buat mercun. Nak pegang mercun pun takutttt..hiks. So kiranya tahap pemikiran aku ni..ehmm..budak sekolah rendah lagi teror ni..akuu?? iskkk.
Dan aku pun paling menyampah kalau adik lelaki aku main mercun dan bangga gitu bila mercun dia meletup..motiff ko nak sengeh2 gembira kalau mercun tu meletop apa ek??? Memekak je...
Aku kecik-kecik dulu main bunga api je...dan paling aku geram time balik mengaji kat surau ada org ikat mercun tarik tuh kat selipar aku..bila meletop abih melompat-lompat aku ketakutan..dan lepas tuh dengar le org ketawa terkekeh-kekeh gelak-gelak kuat cam syaitonnn....hantu toll...ni keje geng ngaji aku la niii...kalau ada lesen cekik org..aku org pertama nak amik lesen tu dan tang tu jugak aku cekik ko tau dak..

Apa ek bahan-bahan nak buat mercun ni??..jom mari kita membuatnya. Now ni pun kerajaan amatlah memandang berat akan penyeludupan mercun dr tanah besar sana kan..?so kalau buat bisnes mercun buatan sendiri, laku kot?? or...tak laku kot..sebab budak2 genius ni mesti sibuk gak nak buat sendiri mercun dia kan..kan?? kalau tak idak le namanya HOME MADE MERCUN..
hahahhaha...

Tapi aku ni, dulu kini dan selamanya memang menyampah dgn mercun. Dengan meriam buluh pun aku menyampah. Apa tah motif lawan2 bunyik meriam sapa paling kuat..bukan dapat hadiah pon...silap2...putus tangan, kaki.

Pesanan penaja: Tak payahlah main meriam atau mercun. Bising je.

10 comments:

atty's said...

susah bdk2 zaman skrg.
terlalu cerdik pandai kalah makpaknya..

NORA SAKURA said...

ko nak masuk lokap nyah???

adie-ishmael said...

bebudak ni pantang dilarang...apa kata mak bapak pegi beli segala macam bahan2 untuk buat mercun then suruh anak2 depa yg degil tu buat banyak2 untuk depa main dan disedekahkan satu taman atau kampung...kalau perlu buat bom jer...kalau cedera apa susah,hospital ada...kalau mati kubur terdapat di mana2,tanam jer...senang sgt!mati la kalau aku jadi MB!!!

Catz said...

hi atty..
buka apa tadi?
memang pun budak sekarang ni bijak2..tapi tak bertempatt.

Catz said...

oit noreh..
apa yg masuk lokap tuh..?
ko ada dengar ke budak2 yg buat meriam buluh..buat mercun guna batang paip tuh masuk jail..ado??
takdoooo.. kannn

Catz said...

hi adie..
marah btui ko ye..hehehhehe..abeh lah kalau ko jadik MB...hiks..hiks..
selamat berpuasa ye..

Faris said...

Nur,

Ingatkan you betul2 nak beri resepi buat mercun, he he ;-)

OK, tak apa, ini dia resepinya: Kita start ngan basic mercun dulu, pastu kalau masih ada 10 jari lagi, kita progress to 'meriam tiang talipon", OK?

Bahan2nya:

1. Belerang (20 tahil):- (kalau dah serbuk, OK, kalau berketul lagi, tumbuk hingga halus, kemudian diayak. NB jangan pakai lesung dan ayak yg mak selalu guna tu, beli lesung dan ayak sendiri :-)
Simpan dalam botol yg kedap udara.

2. Arang (20 tahil):- juga diolah seperti di atas. Simpan dalam botol yg kedap udara.

3. Serbuk cili (5 tahil):-
Dijemur sehingga benar2 kering. Simpan dalam botol yg kedap udara.

4. Ammoniu................
He he...tak leh bagi resepi sepenuhnya...nanti kena tangkap polis/ISA nanti....naya wo kena berhariraya dalam lokap...

Macam mana agaknya you melompat bila mercun kat selipar tu meletop?? he he he....
Teringat masa main mercun sewaktu muda2 dulu. Those were the good old days.

Anyway, selamat menyambut Ramadan al Mubarak, :-) semuga dapat complete puasa satu bulan ;-)


- AF -

WARNING: "FIRECRACKERS CAN SERIOUSLY DAMAGE PARTS OF YOUR BODY, YOUR NEIGHBOURS' SANITY AND YOUR LOVED ONES' HEALTH."

Catz said...

HI FARIS.
Selamat menyambut Ramadan..selamat menjalani ibadat berpuasa..
wow..this is a real recipe ke ni???
tapi tak complete lah pulak..
apa kata u buat..and bukak gerai kat bazar Ramadan..
HOME MADE MERCUN..
hehhehehe..
masa melompat tuh dah nak nagis dah...hikssss.....
dah tua-tua ni tak main mercun dah ke??
hikss...
selamat berbuka puasa juga...

catz.
p/s: kat kedai apa nak beli brg2 tuh??

Faris said...

Nur,

Memang real receipe, cept for the serbuk cili (sebab teringat masa study kat England dulu, mat salleh kata serbuk cili tu "gunpowder" :-)
Kalau tak bubuh pun boleh, kalau bubuh pun boleh, lagi pedas bila kena...ha ha.
Tapi memang completelah. Ada a few more ingredients yg diperlukan, but as I said earlier, nanti kena tangkap polis kang (depa kata kalau boleh buat mercun, nanti boleh buat b _ m, dilabel pengganas pulak :-(

Dah tua2 ni, kita tak main mercunlah....kita main dainamait taw ;-)

WARNING: "FIRECRACKERS CAN SERIOUSLY DAMAGE PARTS OF YOUR BODY, YOUR NEIGHBOURS' SANITY AND YOUR LOVED ONES' HEALTH."

Catz said...

hi AF..
wah..u ni betul2 tau recepi nih...uihhh..boleh buat home made one lah...
hehehhe..
oitt...main dinamitt??..ke C4?..C5? C6??
hiks...bahayaaaaa...