Wednesday, September 17, 2008

Udang paprik - lauk sahur

3 mlm lepas, catz masak udang paprik. Dalam peti ais byk udang, so nak habiskan stok.

bahan-bahan:

udang besar/sederhana
halia- 1 inci
bawang putih- 4 ulas
kacang buncis - 4 batang (potong pendek2)
cili kering berkisar - 1 sudu
sos cili- 3 sudu
sos tiram - 2 sudu
daun limau purut - 5 helai


Cara-cara:

Bersihkan udang, buang kulit, cuci dan toskan.
tumbuk bwng putih dan halia
tums bhn tumbuk dan masukan cili kering.
Kacau sebentar hingga cili tuh kering sikit.
Masukan sos cili, sos tiram dan air sikit.
Masukkan kacang buncis, biar layu sikit.
Masukan daun limau purut, kacau sebati.
Masukkan udang pula..2-3 minit kacau dan angkat.


Makan dengan ikan kerisi goreng..huhuhu..nasik suam-suam...Alhamdulilah..kenyang.

9 comments:

bozzobattousai said...

sedapnya udang... sedapnya udang.... lapar....laparrrrrrr..... arg..... lamanya nak buka....... kejam.... kejam...kau sungguh kejam catz.....

Anonymous said...

catz lauk sahur kau mcm lauk berbuka.... enjoy gila makan....

attyfir said...

very nyammie

Unknown said...

Pergh melayan oerut ku... meleleh air liur ku...

CATZ said...

hi bozo...

haa...ko lapar bozo..tak sahur keww??

CATZ said...

hi yan,

saya masak utk habiskan stok brg2 dlm peti ais..so sahur mkn cam nak rak..hiks..

CATZ said...

hi atty..
nyammi2 too

CATZ said...

mohdamin..
kuatkan iman..anda sedang berpuasa ya..
hiks.

SYUKS said...

mak datuk untuk sahur jer ????? I kalau untuk sahur kalau terbangn makan buah dan protein sheke jer..